Meghalt Elliot Tiber, aki nélkül nem lett volna Woodstock

Elliot Tiber
NEW YORK - JULY 29: Elliot Tiber attends the "Taking Woodstock" premiere at Landmark's Sunshine Cinema on July 29, 2009 in New York City. Stephen Lovekin/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
81 évesen meghalt az amerikai designer, üzletember és író, Elliot Tiber, aki lehetővé tette az 1969-es legendás zenei fesztivált.
Vágólapra másolva!

Tiber szerdán halt meg a floridai Boca Ratonban egy hospice házban, miután sztrókot kapott - közölte ügynöke, Elisa Ball.

1935-ben, New Yorkban született Elliot Teichberg néven, majd szüleivel a White Lake nevű tó melletti Bethelbe költözött, amely később otthont adott a fesztiválnak. Tiber 2007-es Talking Woodstock című memoárjában leírja, hogyan vált részesévé annak, hogy a fesztivál a városkában kapjon helyet. Arról is ír, hogy az egyetem elvégzése után kettős életet élt: vezette szülei Bethelben lévő El Monaco nevű moteljét, a város kereskedelmi kamarájának a feje volt, miközben szabadidejét a manhattani meleg közösségben töltötte. A fesztivál előtt nem sokkal

részt vett a New York-i Greenwich Village-i Stonewall-lázadásban,

amelyet a melegmozgalom kezdeteként tartanak számon.

1969 nyarán a szervezők helyszínt kerestek a fesztivál számára, miután a helyi lakosok mindenütt megvétózták a koncertsorozat tervét, például Woodstockban is.

Tiber engedélyt szerzett a családi motel számára, hogy a mellette elterülő birtokon rendezhessék meg a fesztivált,

amely így Bethelben kapott helyet. Azonban elég hamar kiderült, hogy a terület nem elég nagy ehhez, ezért Tiber elrendezte, hogy Max Yasgur farmer birtokán tartsák meg a koncerteket.

Tiber életrajzi könyvét 2009-ban Ang Lee filmesítette meg Woodstock a kertemben címmel, Elliotot Demetri Martin, Yasgurt Eugene Levy alakította. Tiber két további könyvet írt, az egyikben a Woodstock előtti, belsőépítészként töltött éveit, a másikban Andre Ernotte belga filmeshez fűződő kapcsolatát mutatja be.

Woodstock után nem sokkal Tiber elköltözött Bethelből, és Los Angelesbe menve a filmiparban kezdett dolgozni. 1970-es Rue Haute című könyvéből Ernotte rendezett filmet, amellyel 1976-ban Belgium a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjért versenyzett.