23 milliárd forintot kapnak jövőre a színházak

Hoppál Péter Pécs, 2015. július 25.
Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára vezényli a közönséget a XIX. Europa Cantat fesztivál megnyitóján a pécsi székesegyház előtti téren 2015. július 25-én.
MTI Fotó: Lendv
Pécs, 2015. július 25. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára vezényli a közönséget a XIX. Europa Cantat fesztivál megnyitóján a pécsi székesegyház előtti téren 2015. július 25-én. MTI Fotó: Lendvai Péter
Vágólapra másolva!
Jövőre 23 milliárd forintot nyújt a kormány a színházaknak - jelentette be a kulturális államtitkár Debrecenben, a Csokonai Nemzeti Színházban, Szép estéket, Magyarország! című országos színházi évadnyitó gálaestjén.
Vágólapra másolva!

Hoppál Péter azt mondta: nagyon fontos a kulturális közösséghez való kötődés, ezért minél több embert kell kulturális élményhez juttatni. A kormány pedig elkötelezett a cél mellett, éppen ezért támogatja a kulturális nagy beruházásokat is - hangzott el.

Emlékeztetett arra, hogy a fővárosi színházfelújítások után

elodázhatatlan a vidéki színházak, köztük a debreceni teátrum felújítása.

A Csokonai Színház mellett befejezik a Latinovits Színház építését, így Debrecennek két kőszínháza lesz. Hoppál Péter kijelentette, hogy az államtitkárság kezdeményezésére a színházak mellett a vidéki kulturális fesztiválokat is kiszámítható támogatást kapnak. Erre a célra jövőre 250 millió forintot különítettek el - közölte.

Hoppál Péterkultúráért felelős államtitkára vezényli a közönséget a XIX. Europa Cantat fesztivál megnyitóján Forrás: MTI/Lendvai Péter

Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester arról beszélt, hogy 150 évvel ezelőtt az akkori városvezetők mertek nagyot álmodni, s áldozatvállalásukkal meg is valósították azt: 1865. október 7-én nyitotta meg kapuit Debrecen első kőszínháza. Üdvözölte a városvezető a kormány szándékát, melynek köszönhetően tervezhetővé válik a vidéki színházak sorsa.

"Debrecenben a városfejlesztés elképzelhetetlen a kultúra fejlesztése nélkül.

Ékes példája ennek a 10 éve épült Kölcsey Központ, a tavaly újjáépült Nagyerdei Szabadtéri Színpad, jövőre pedig elkezdődhet a Csokonai Színház felújítása, s befejeződhet a Latinovits Színház építése" - sorolta Papp László. Hozzátette, utóbbi határon átnyúló, regionális színházi bölcső lesz.