Gondok a Munkácsy-trilógia körül

Munkácsy-trilógia
Debrecen, 2014. július 14. A múzeum munkatársai lefektetik Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című, a falról leemelt festményét a debreceni Déri Múzeumban 2014. július 14-én. A Munkácsy-trilógia része visszakerül a kanadai Hamilton Galériába. A háttérben a trilógia másik két darabja, az Ecce Homo (b) és a Golgota című kép. MTI Fotó: Balázs Attila
Vágólapra másolva!
A Krisztus Pilátus előtt című festmény nemrég került vissza Debrecenbe, Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár még azt is elárulta, hogy ez 5,7 millió dollárba került a magyar államnak. A trilógia teljessé tételéhez azonban még meg kellene állapodni a harmadik festmény árában.
Vágólapra másolva!

Gerhardt Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke "kerékkötője" lehet annak, hogy megvásárolják a Munkácsy-trilógia (tulajdon)jogilag még hiányzó darabját, a Golgotát - írja a Figyelő Online megbízható forrásból származó információra hivatkozva.

A Krisztus Pilátus előtt című képért 5,7 millió dollárt fizettek Forrás: MTI/Balázs Attila

A sajtóhírek szerint a debreceni Déri Múzeum falára a közelmúltban visszakerült Krisztus Pilátus előtt című képért

az MNB 5,7 millió dollárt fizetett a kanadai Hamilton Galériának.

Fizessen a kormány

A lap úgy tudja, Gerhardt Ferenc azt javasolja, ő ugyan - az Értéktár Program vezetőjeként - kifizet 5,7 millió dollárt a Golgotáért, de ha ennyiért annak tulajdonosa, Pákh Imre nem válik meg tőle, akkor adjon még pénzt a kormányzat.

A Figyelő cikkére az MNB közelményben reagált, ebben azt írták:

"A Magyar Nemzeti Bank törekszik a Munkácsy-trilógia harmadik darabja, a Golgota című festmény megszerzésére is. A hivatkozott festmény áráról szóló pletykák, álhírek kommentálása ugyanakkor nem segíti a tárgyalási folyamatokat, így

az MNB nem is kívánja kommentálni az ilyen értesüléseket."