Nem sejtette, hogy arany van a torkában

juan diego florez
Vágólapra másolva!
Faxon érkezett a kotta, a darabot a repülőn tanulta meg, másnap pedig egyetlen próba után színpadra lépett. Azóta Juan Diego Flórezt tenoristenként imádja a világ. Hamarosan nálunk is fellép, addig már nem is kell olyan sokat aludni.
Vágólapra másolva!

Flórez mágikus hatással van a közönségre. Szmokingos urak, nagyestélyibe csomagolt hölgyek éppúgy megőrülnek érte, mint az opera műfajával szemező tornacipős fiatalok. És nem csak akkor, amikor egy este kilencszer engedi szabadjára torkából a magas C-t.

A bel canto műfaját neki találták ki. A hangja olyan, mint az olvadt üveg, amely a pipa végén az üvegfúvó kezében bármilyen formát képes ölteni. Flórez úgy énekel, hogy közben a hallgatónak eszébe sem jut: „Hú, micsoda technika!”

Nem sejtette, hogy arany van a torkában Forrás: Kristin Hoebermann

Lírai gyengédség és hősies erő

Flórez szájából az ének nem kevésbé természetes, mint a beszéd. Nincs benne semmi erőlködés - könnyedség és elegancia, lírai gyengédség és hősies erő finom elegye.

A limai srác nem is sejtette, hogy arany van a torkában. Popénekesnek készült, mert az apja, Rubén Flórez is abban a műfajban utazott. Pontosabban az úgynevezett perui valcerre szakosodott.

„Apám nem tanított engem semmire, de időről időre vele énekeltem. Egy popénekeshez képest kifejezetten képzett hangja volt” – mesélte egy interjúban Flórez.

Ezen a felvételen Juan Diego együtt énekel a 76. születésnapját ünneplő papájával.

Juan Diego Flórez nem feltétlenül akart elszakadni a pop, rock és perui zene világától. Karrierje Lima Barranco nevű negyedében indult, bárokban adta elő saját szerzeményeit. De énekelt Beatles-, Elvis-, Rolling Stones- és Led Zeppelin-számokat is. Tizenhat évesen megnyerte az első limai dalfesztivált.

Egyszer végigült egy zarzuelát, ami olyan nagy hatással volt rá, hogy érdeklődése a klasszikus zene felé fordult. Beiratkozott a konzervatóriumba, majd a Nemzeti Énekkar szólistája lett. Ösztöndíjat nyert a Philadelphiai Curtis Intézetbe.

1996-ban, a pesarói Rossini Fesztiválon debütált operaénekesként, természetesen egy Rossini-operában. Már ez a szerep is beugrás volt, többször is sikeresen lépett fel mások helyett.

Egy évvel később debütált a Covent Gardenben Donizetti Elisabetta (Erzsébet) című operájában, Potoski gróf szerepében.

Faxon érkezett a kotta

Állítólag a '97-es, londoni debüt előtt

faxon érkezett a kotta, a darabot a repülőn tanulta meg, másnap pedig egyetlen próba után színpadra lépett.

Rossini, Donizetti, Bellini zenéje áll neki a legjobban, de énekelt már Mozartot, Gluckot, Verdit is. Ezen a videón A sevillai borbély egyik híres áriáját zengedezi.

New Yorktól Japánig Flórez jelenleg a legkeresettebb tenorok egyike. Peruban is imádják, már minden kitüntetést megkapott, sőt bélyeget is bocsátottak ki arcképével.

A pályája csúcsán lévő Juan Diego Flórez először 2011-ben járt Magyarországon. Június 2-án ismét Budapestre érkezik, második szólókoncertjét adja a Magyar Állami Operaházban. Önálló estjén többek közt Donizetti, Bizet, Gounod bravúráriáit énekli. A koncertet Christopher Franklin dirigálja.

***

Nyerj jegyet a Zeneakadémiára!

Küldd el válaszodat az alábbi kérdésre:

Melyik évben és milyen szerepben debütált Juan Diego Flórez Londonban, a Covent Gardenben?

A válaszokat beküldők között jegyeket sorsolunk ki a Zeneakadémián megrendezésre kerülő Várdai István és Frankl Péter (2015.05.31. 19:30) programra.

A megfejtéseket 2015.05.25.-én 23:59 óráig várjuk a [email protected] e-mail címen. A tárgyba ezt írd: Várdai_István.

A megfejtés mellett a válaszlevélbe kérjük, tüntesd fel neved, telefonszámod és postacímed. A kisorsolt játékosokat a megadott elérhetőségeken a sorsolás napján (2015.05.26.) értesítjük. A játékosok a játékban való részvétellel, azaz a megfejtés e-mailen való elküldésével elfogadják a lenti nyereményjáték szabályzatot.

A nyereményjáték szabályzatot itt olvashatod.