Évekig ülhet börtönben egy rajz miatt

irán karikatúra
Vágólapra másolva!
Megkezdődött a 28 éves Atena Farghadani tárgyalása, akit egy karikatúra miatt tartóztatott le az iráni hatóság tavaly júniusban. A művészként is ismert politikai aktivista a születésszabályozás lehetőségeit szigorító törvényjavaslat ellen kelt ki. Ha bűnösnek találják az ellene felhozott vádpontokban, akár több évnyi börtön is várhat rá.
Vágólapra másolva!

„Rendszerellenes propaganda terjesztése” és „a parlament tagjainak megsértése festmények révén”

– ez a két fő vádpont merült fel Farghadani ellen, aki tavaly nyáron öltönybe nyújtatott állatokként rajzolta meg az iráni törvényhozókat.

Egy törvényjavaslat ellen tiltakozott Forrás: Free Atena Farghadani Facebook

A Facebookra feltöltött karikatúrával egy napirenden lévő törvényjavaslat ellen tiltakozott, amely jelentősen szigorította volna a születésszabályozáshoz való hozzáférést Iránban. A rendelet a vazektómia betiltását tervezte, és a fogamzásgátlás időszaki formáit is sokkal szigorúbb szabályozás alá vonta volna.

Nem sok időt töltött szabadlábon

A rajz már önmagában is kiverte a biztosítékot az iráni vezetésnél, de Farghadani tovább feszítette a húrt azzal, hogy meglátogatta a 2009-es elnökválasztások után megölt áldozatok családtagjait.

A válasz nem is maradt el: Tavaly augusztusban letartóztatták, és hónapokat töltött a Gharchak börtönben. Miután kiengedték, azonnal feltöltött egy videót a netre, amin elmeséli, hogy verték meg a börtönőrök. Nem sok időt tölthetett szabadlábon, január óta újra különzárkában tartják fogva Teherán hírhedt Evin börtönében.

Öltönyös állatokként ábrázolta a törvényhozókat Forrás: Free Atena Farghadani Facebook

Az Amnesty International aggódva figyeli az eseményeket, szerintük az iráni hatóság jogtalanul tartja fogva Farghadit, pusztán azért, mert kifejezte a véleményét és élt a szólásszabadság jogával.

– nyilatkozta a szervezet Irán-szakértője a BBC-nek. Időközben a Facebookon is megalapult a Free Atena Farghadani elnevezésű csoport, amely követeli a 28 éves aktivista szabadon bocsátását.

Világszintű probléma

Farghadanii korántsem az egyetlen karikaturista, aki ellen eljárás folyik a politikusok kigúnyolása miatt. Robert Russell, a karikaturisták jogvédő szervezetének egyik alapítója szerint ez a probléma egyre komolyabb méreteket ölt a világban: „Mikor 25 éve útjára indítottuk a szervezetet, havi 1-2 bajba került karikaturistáról hallottunk. Mostanában viszont heti 3-4 eset fut be hozzánk.”