Újra egyben a Munkácsy-trilógia Debrecenben

munkácsy debrecen
Debrecen, 2014. július 14. A múzeum munkatársai leemelik a falról Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című festményét a debreceni Déri Múzeumban 2014. július 14-én. A Munkácsy-trilógia része visszakerül a kanadai Hamilton Galériába. MTI Fotó: Balázs Attila
Vágólapra másolva!
Szerda déltől tekintheti meg a nagyközönség Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiáját a debreceni Déri Múzeumban.
Vágólapra másolva!

A három festmény, a Krisztus Pilátus előtt (1881), az Ecce Homo (1896) és a Golgota (1884) legutóbb húsz évvel ezelőtt, 1995-ben volt együtt látható a cívisváros múzeumában. Az Ecce Homo mellé akkor letétként odakerült két kép közül azonban a Krisztus Pilátus előtt című alkotást tavaly nyáron vissza kellett szállítani tulajdonosához Kanadába.

A múzeum munkatársai leemelik a falról Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című festményét a debreceni Déri Múzeumban, ahonnan Kanadába szállították. A Munkácsy-trilógia része azóta visszakerült Debrecenbe Forrás: MTI/Balázs Attila

A trilógia a múlt héten vált ismét teljessé: május 12-én érkezett vissza Debrecenbe a Krisztus Pilátus előtt, amelyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Értéktár programja részeként a magyar állam megvásárolt a kanadai Hamilton Galériától.

Hosszú volt az út

A kép visszaérkezésének alkalmából tartott szerdai sajtótájékoztatón Kósa Lajos, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője, Debrecen korábbi polgármestere felemelő és torokszorító élménynek nevezte, hogy a három kép újra együtt látható a városban. Mint kiemelte, nagyon hosszú volt az idáig vezető út.

Pákh Imre, a Golgota tulajdonosa a Figyelőnek nyilatkozva azt mondta, heteken belül tervezi eladni a Golgotát, azonban nem biztos, hogy a magyar államnak. Amennyiben nem a jegybanknak adná el a műalkotást, úgy újból széteshetne a Munkácsy-trilógia.

Orosz vevőjelölt?

A lap úgy tudja, hogy a jegybank ugyanannyi pénzt akar adni a Golgotáért, mint amennyit a Krisztus Pilátus előtt című képért a kanadaiaknak kifizetett. Pákh Imre azonban súlyos milliókért vette - dollárban - a Golgotát, feltehetőleg nem akar bukni rajta üzletemberként.

A Figyelő szerint ennél is nyomosabb érv lehet a jegybankkal folytatott tárgyalások során, hogy van vevője a képre. Vaszilij Anyiszimov orosz milliárdos 10 millió dollárt ígér érte, egy most épülő templomban helyezné el. A lap értesülései szerint vételi ajánlatát júniusig hosszabbította meg.