Teljes a káosz a Zeneakadémián

zeneakadémia
Vágólapra másolva!
Cáfolja Kupper Andrásnak, a Zeneakadémia kancellárjának hétfőn közzétett állításait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezetői értekezlete és hallgatói önkormányzata. A bizonytalan helyzet feloldása érdekében az egyetem szenátusának kilenc tagja kezdeményezte Vigh Andrea rektornál egy rendkívüli szenátusi ülés összehívását május 5-re.
Vágólapra másolva!

Ahogy azt az Origo is megírta, az egyetem szenátusa múlt héten elutasította a kancellár által kezdeményezett szervezeti átalakításokat, az egyetem szervezeti és működési szabályzatának (SzMSz) módosítását. Ezután terjedt el a hír, hogy Kupper András válaszként azonnali hatállyal visszavonta vagy felfüggesztette az egyetem vezetőinek megbízatását.

Hiányzik az együttműködési készség

A kancellár hétfői nyilatkozata szerint azonban nem történt ilyen. Kupper András leszögezte, közös kodifikációs bizottságot hozott létre, amely részletesen áttekinti a tervezetet a konszenzus érdekében, és hangsúlyozta, hogy minden jelenlegi vezető munkájára számít továbbra is.

Minden jelenlegi vezető munkájára számít Forrás: Zeneakadémia

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezetői értekezlete és hallgatói önkormányzata kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében határozottan cáfolja a kancellár állításait. Leszögezik, hogy a Zeneakadémia működésével kapcsolatos kérdéseket alapvetően az intézmény belügyének tartják.

"A jelen helyzet elkerülhető lett volna, ha Kupper András együttműködési kötelezettségét betartva gyakorolja törvény adta jogait.

A közlemény szerint a kancellár részéről már az SzMSz előkészítése során érzékelhető volt az együttműködési készség hiánya: "megfelelő előzetes egyeztetés nélkül terjesztette be a szabályzat első tervezetét, amely ráadásul súlyosan csorbítani kívánta a rektor és a szakmai vezetés jogköreit."

Hozzátették: a Kupper András által javasolt szervezeti felépítés szükségtelen párhuzamosságokat eredményezett volna, s ezek gazdasági vonzatait semmilyen számítással nem támasztotta alá.

Egyöntetűen elutasították

"A szakmailag elfogadhatatlan tervezetről, amelyet a törvény által előírt hatvannapos határidő utolsó napján terjesztett be, a kancellár maga is elismerte a szenátusi ülésen, hogy annak minősége súlyos kívánnivalókat hagy maga után.

A szakmai és tartalmi kifogások miatt a szenátus nem tehetett mást,

- szól a közlemény.

A szenátus nem tehetett mást Forrás: Zeneakadémia

Az egyetem tanszékvezetői értekezlete és hallgatói önkormányzata hangsúlyozza: "Nem felel meg a valóságnak, ami Kupper András április 27-i nyilatkozatában volt olvasható, hogy az SzMSz módosításán a kancellár és a szenátus által közösen alakított kodifikációs bizottság dolgozik. Éppen a kancellár volt ugyanis az egyetlen, aki a szenátus által létrehozott bizottság felállítása ellen szavazott, és legitimitását mindvégig megkérdőjelezte."

Kupper önmagának is ellentmond

A közlemény írói szerint a helyzetet tovább súlyosbították a hétvégén lezajlott események, és Kupper András azt követő, egymásnak ellentmondó megnyilatkozásai.

"Április 24-én, pénteken a kancellár a neki alárendelt vezetők zömét szóban tájékoztatta arról - mindenfajta előzetes egyeztetést és a rektor tájékoztatását mellőzve -, hogy a vezetői megbízást visszavonja tőlük, s ideiglenes megbízást ad nekik. Erről még aznap írásban tájékoztatta a fenntartót. Azt tapasztaljuk, hogy a kancellár intézkedése komoly bizonytalanságot keltett az oktatókban, a hallgatókban és a munkatársakban" - fogalmaznak a tanszékek és a hallgatók képviselői.

A kancellár intézkedése bizonytalanságot keltett Fotó: Pályi Zsófia - Origo

"Kupper András április 27-i sajtónyilatkozata, a fenntartónak küldött április 24-i tájékoztatása, illetve az, ami a vezető kollégákkal folytatott személyes beszélgetések során elhangzott, ellentmondanak egymásnak."

A disszonáns helyzet feloldása érdekében a szenátus kilenc tagja kezdeményezte a rektornál rendkívüli szenátusi ülés összehívását május 5-re - tájékoztatott a Zeneakadémia tanszékvezetői értekezlete és hallgatói önkormányzata.

Nyílt levélben fordulnak a kancellárhoz

A HÖK nyílt levélben is a kancellárhoz fordult, felkérve őt a helyzet megnyugtató tisztázására.

"A Hallgatói Önkormányzat elsősorban azt kéri Öntől, hogy adjon ki egy olyan tájékoztatást, amelyet a hallgatóknak továbbíthatunk, és amely egyértelműen és világosan állást foglal ebben a kérdésben mind arra nézve, hogy a fennálló helyzetben tulajdonképpen miről is van szó, mind pedig arra nézve, hogy az Egyetem törvényes és szakszerű működése a továbbiakban hogyan és milyen módon biztosított" - írják.