Nem akarnak állva tapsolni a Charlie Hebdónak

charlie hebdo PEN
A man reads, in a newsroom in Paris, the last issue of French satirical weekly Charlie on January 13, 2015. A defiant Charlie Hebdo cover of a crying Prophet Mohammed above the slogan "All is Forgiven" was reproduced by media around the world on January 13, its first since many of its staff were slain in a jihadi attack that killed 12 people on January 7. This week's post-attack edition of the French satirical magazine Charlie Hebdo will be made available in six languages including English, Arabic and Turkish. AFP PHOTO / BERTRAND GUAY
Vágólapra másolva!
Több neves író, köztük Francine Prose és Michael Ondaatje is úgy döntött, nem vesz részt a PEN Amerikai Központjának május 5-i gáláján. Így tiltakoznak az ellen, hogy az irodalmi és emberi jogi szervezet idén a terrortámadás áldozatául esett Charlie Hebdo francia szatirikus magazint kívánja elismerésével jutalmazni.
Vágólapra másolva!

A PEN vasárnap jelentette be, hogy több írót is felháborított a muszlimok és "általában a jogfosztottak" ábrázolásmódja a Charlie Hebdo számaiban. A május elejei manhattani gálán a magazint a PEN szólásszabadságért való bátor kiállást elismerő Toni és James C. Goodale-díjával fogják kitüntetni, amelyet a lap nevében Jean-Baptiste Thoret filmkritikus és Gerard Biard főszerkesztő vesz át.

Tizenketten haltak meg

A Charlie Hebdo párizsi szerkesztőségét januárban érte terrortámadás, amelyben a lap munkatársai közül 12 vesztette életét. A támadást követően az irodalmi közösség nagyobbik része kiállt a magazin mellett, néhányan azonban rosszallásukat fejezték ki a muszlimokat és Mohamed prófétát kritizáló rajzok miatt.

A Charlie Hebdo első lapszáma a terrortámadás után Forrás: AFP/Bertrand Guay

Nem tapsolnak állva a Charlie Hebdónak

"Elég dühös voltam, amikor meghallottam a kitüntetés hírét" - mondta Francine Prose amerikai írónő, aki korábban a PEN Amerikai Központjának elnöke volt.

Hozzátette: ugyan a határok nélküli szólásszabadság hívének érzi magát, és helyteleníti a januári terrortámadást, azonban az elismerés átadása a díjazottak munkája iránti tiszteletet és csodálatot hivatott kifejezni.

"Nem tudtam elképzelni, hogy ott legyek a közönség sorai között, amikor állva ünneplik a Charlie Hebdót" - hangsúlyozta.

Az angol beteg szerzője is tiltakozik

A minden évben megrendezett PEN World Voices Festival egyik legfontosabb eseményének számító díjátadó gálán Francine Prose és Az angol beteg cím bestseller szerzője, Michael Ondaatje házigazdaként lett volna jelen több mint 60 másik íróval együtt.

Több millió példányban fogyott Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

A PEN közlése szerint tiltakozásul lemondta a részvételét Teju Cole, Rachel Kushner, Taiye Selasi és Peter Carey is.

Dicsérik a bátorságot

Andrew Solomon, a PEN jelenlegi vezetője a szervezet kurátorainak írt levelében úgy fogalmazott, a Charlie Hebdo valóban nem csupán az iszlám szélsőségeseket, hanem - egyéb csoportok mellett - más muszlimokat is sértett rajzaival, azonban mindezzel szándékuk nem a puszta inzultálás volt, hanem tiltakozás egy csekély számú kisebbség szólásszabadságot korlátozó céljai ellen.

"Nem hisszük, hogy bármelyikünknek is helyeselnie kellene a Charlie Hebdo rajzainak tartalmát ahhoz, hogy elismerjük az elveket, amelyekért a lap munkatársai kiálltak, vagy dicsérjük a bátorságot, amellyel mindezt halálos fenyegetésekkel szembenézve tették" - hangsúlyozta a levélben.

Rég volt ekkora vita

A PEN történetében a mostani a legnagyobb vita azóta, hogy 1986-ban a szervezet akkori vezetője, Norman Mailer a Ronald Reagan vezette kormányzat külügyminiszterét, George P. Shultz-ot hívta meg, hogy beszédet mondjon a PEN konferenciáján.