Újabb balhé robbant ki a Színművészetin

A Színház- és Filmművészeti Egyetem épülete Budapesten,
A Színház- és Filmművészeti Egyetem épülete Budapesten, ahol a Film- és Televízió Főtanszakon a gyakorlati képzés erősítése és a versenyképesség megőrzése érdekében kétlépcsős oktatási rendszert vezetnek be. Az idén induló képzési struktúrában film- és televízió-rendező, kameraman, filmdramaturg, vágó, hangmester és gyártásszervező szakon és szakirányokon tanulnak majd a hallgatók.
Vágólapra másolva!
Az Origo információi szerint április 27-én hétfőn, azonnali hatállyal megszüntették a Színház- és Filmművészeti Egyetem alig egy hónapja távozó gazdasági igazgatójának, Uhlmann Csillának közalkalmazotti jogviszonyát, és lényegében kitiltották az egyetem épületéből, ugyanis csak kancellári engedéllyel mehet be.
Vágólapra másolva!

Az egyetem kancellárja, Vonderviszt Lajos egy e-mailban azzal magyarázta Uhlmann-nak a lépést, hogy minderre azért volt szükség, mert a volt gazdasági vezető folyamatosan negatív színben tűntette fel őt a fenntartó felé.

Uhlmann Csilla viszont azt mondja: annak hála állt lábra az egyetem, hogy sikerült keményen megfognia a kiadásokat. A felmentése pedig annak köszönhető, hogy kötelessége szerint értesítette a SZFE fenntartóját az Emberi Erőforrások Minisztériumát, és a felsőoktatási államtitkárt is, hogy azóta is szabálytalanságokat tapasztal a működésében.

Vonderviszt Lajos és M. Tóth Géza Forrás: MTI/Kovács Tamás

Feljelentést is tettek

Az Origónak Uhlmann elmondta, amikor egy éve kinevezték, az egyetem alig tudta kifizetni a tanárokat, négy és fél hónappal volt elmaradva a könyvelése, a vizsgálatok komoly hiányosságokat is találtak, sőt két ügyben feljelentést is tettek hűtlen kezelés miatt - érzékeltetve, hogy mihez nem szeretett volna asszisztálni.

Ennél többet viszont nem szeretett volna lapunknak mondani, mert a felmentés miatt már megkeresett egy belvárosi ügyvédi irodát, és mert nem szeretne úgy feltűnni, mintha ő jelentkezett volna az Origónál. "Mivel tizenhat éve dolgozom hasonló munkakörökben, azért felháborít az eset" - tette hozzá.

Az egyetem vezetőségének módszereit az általunk megkérdezettek szerint jól jellemzi, hogy amikor Uhlmann Csilla megbizatása március 29-én lejárt, és azt mondta, hogy ezekkel a feltételekkel nem folytatja a munkát, a kancellár megfenyegette az egyik ott dolgozót: ha nem fogadja el a pozíciót, akkor azonnali hatállyal eltávolíttatja.

A levelezésben a címzettek között szerepelt többek között Palkovics László államtitkár és a rektor is, amiből rögtön kisebb botrány lett. "A szakszervet rögtön lépett is, hogy mozdítsák el a kancellárt, az államtitkár meg is ígérte, hogy kivizsgálják az ügyet, ehhez képest engem küldtek el" - erősítette meg az információnkat Uhlmann Csilla is.

Nem ez az első súrlódás Forrás: MTI/Kovács Tamás

Nem nyugszanak a kedélyek

Nem ez az első az első súrlódás az SZFÉ-n a kancellári rendszer januári bevezetése óta, már a kinevezés körül is balhé volt. A kormány eredetileg ugyanis nem Vonderviszt Lajost, hanem Papp Csillát választotta a pozícióra, ám ez a döntés heves ellenállásba ütközött az egyetem részéről. M. Tóth Géza, rektor január 5-én nem írta alá Papp munkaviszonyát, ragaszkodva ahhoz, hogy a szenátus személyesen is meghallgassa a jelöltet a hivatalba lépése előtt.

Egyetemi körökben állítólag aggályok merültek fel személyével kapcsolatban, szakmai hiányosságai és politikai elkötelezettsége miatt. Egyes értesülések szerint attól is tartottak a vezetésen belül, hogy a kormány az új kancellár segítségével szeretné végigvinni a Kerényi Imre által beígért konzervatív fordulatot az SZFÉ-n. Papp végül visszalépett a jelöltségtől, az ellenséges hangulatra, valamint a jogszerűtlen és méltatlan eljárásra hivatkozva. Az emberi erőforrások minisztere ekkor javasolta Vonderviszt Lajost a kancellári tisztségre, akit a miniszterelnök szenátus is elfogadott.

És nemcsak itt van balhé

A kancellári rendszer bevezetése nemcsak az SZFÉ-n okozott feszültséget mostanában. A Fidelio értesülése szerint a Zeneakadémián is komoly súrlódások vannak a szenátus és a kancellárnak kijelölt Kupper András között. A szenátus egyes tagjai reménytelennek látják az együttműködést, és aggódnak, hogy működésképtelenné válik az intézmény. A lap értesülése szerint az ellentét odáig fajult, hogy Kupper pénteken több vezető megbízatását visszavonta, azonban a kancellár ezt határozottan cáfolta az Origóhoz eljuttatott nyilatkozatában.

Az Origo megkereste a SZFE kancellárját, Vonderviszt Lajost is, aki azt mondta, hogy a kérdéseinkre egy hosszabb beszélgetés keretei között tudna válaszolni, úgyhogy egyeztessünk időpontot keddre.