Betiltanák a temetési sztriptízt

végtisztesség
Vágólapra másolva!
Egyes kínai vidékeken elterjedt a temetési sztriptíz, a gyászolók toborzását szolgáló vetkőzős tánc. A kínai Kulturális Minisztériumnak nagyon nem tetszik ez az új nemzeti szokás.
Vágólapra másolva!

A tárca két konkrét esetet ismertető friss közleményében elítéli a Kínában amúgy is tiltott műfajt: nem tartja civilizáltnak ezt a fajta szórakoztatást a halottak búcsúztatóin.

A két konkrét esetben, az északi Hopej tartományban és a keleti Csiangszuban megbüntették az obszcén előadás szervezőit és kilenc vetkőzőjét. A Hantan városi műsorért felelős embert 15 napi elzárásra és 70 ezer jüan (3,1 millió forint) büntetésre ítélték.

Meztelenséggel oldani a gyászt Forrás: --

Meztelenséggel lehet oldani a gyászt

Amúgy máig tartó hagyomány, hogy a halotti tor mellett kínai operaelőadással oldják a gyász hangulatát. A "modern világban" filmvetítésekkel egészült ki a régi szokás.

Az utóbbi időben azonban - a közösségi médiában megjelent felvételek tanúsága szerint - egyes helyeken "forradalmasították" a programot.

A temetéseken szerződtetett társulatok vezetőjük instrukciójára a színpadon hirtelen abbahagyták a zokogást és ledobták ruháikat.

Az élő erotikus jelenetek gondolatát állítólag az szülte, hogy a gyászszertartások és a programok iránt egyre nagyobb érdektelenség mutatkozott.

Forradalmasították a programot Forrás:

Beszennyezi a kultúrát?

A kínai hagyományok szerint azonban súlya van annak, hogy mekkora a gyászolók serege, hányan jönnek össze az elhunyt búcsúztatására.

Ezzel az iránta érzett tiszteletet fejezik ki, egyben túlvilági szerencséjét igyekeznek elősegíteni. Az esemény jó alkalom arra is, hogy a tehetős családok megmutassák gazdagságukat.

A kínai központi televízió már csaknem tíz éve felhívta a figyelmet a jelenségre egy riportfilmjében, amikor egyetlen kelet-kínai városban körülbelül tucatnyi olyan különböző társulati hirdetést talált, amelyekben a búcsúztatási előadásokba vetkőzős számokat is beiktattak.

A televízió akkor a "helyi kultúra súlyos szennyeződéseként" minősítette a trendet.