A vak festő a kezével látja a színeket

vak festő
Vágólapra másolva!
John Bramblitt 14 éve vesztette el a látását. Korábban is érdekelte a művészet, rajzolgatott is, de csak megvakulása után kezdett festeni. Terápiaként indult, ám hamar szenvedélyévé váltak a képek, mára pedig az ismertséget is meghozták számára. 
Vágólapra másolva!

Bramblittet gyerekkora óta súlyos epilepsziás rohamok gyötörték, ezek miatt vesztette el fokozatosan a látását harminc éves korára. A teljes megvakulást követő első év hihetetlen nehéz volt számára, mély depresszióba zuhant.

„Minden tervem, az egész életem elszállt. Nemcsak keserű és dühös voltam, gyászoltam is a meghiúsult álmaimat.

– mondta Bramblitt a róla készült dokumentumfilmben.

Értéktelennek érezte magát Forrás: John Bramblitt

Okostelefon és okos kutya

A festészet hozta ki a depresszió „sötét és mély verméből”. A teljes lelki mélyponton vette kezébe az ecsetet, hogy kezdjen magával valamit. „Ha egyszer tudok közlekedni a lakásban és egyedül sétálni az utcán anélkül, hogy fellökném az embereket, vagy elütne egy autó, akkor ugyanezzel a technikával képes vagyok a vásznon is eligazodni” – jött a felismerés.

Szerinte vakon sincs teljesen másokra utalva az ember, hiszen egy okostelefonnal és egy okos kutyával szinte mindenre képes egyedül. Innen jött az ötlet, hogy a vakon festés sem lehetetlen.

Szétesik a világ

Bramblitt ugyanúgy fest mint bárki más, csak az ujjait használja a szeme helyett. A vásznon kidomborodó vonalak térképként szolgálnak a számára, de a színeket is tapintás útján ismeri fel. Ebben segítségére vannak a speciális festékek is „A fehér sűrű mint a fogkrém, a vörösesbarna darabos mint a kocsonya, a fekete pedig nyúlós mint az olaj”.

„Mikor nem festek, a világ elkezd szétesni. Amint ecsetet ragadok, megnyugszom, és jobban önmagamnak érzem magam” – mondja. Előtte nem is mert festeni, mert mindig félt a hibáktól, de azóta magabiztosabb lett. Szerinte nem azzal kell foglalkozni, hogy mire nem vagyunk képesek a művészetben, hanem, hogy mi az, amit meg tudunk csinálni.

Bramblitt kisfia, akit sohasem látott Forrás: John Bramblitt

Nem láthatta saját szemével

Képeinek visszatérő témája a zene, amint meghall egy dallamot, rögtön színek jelennek meg előtte. Nem a látványt, hanem magát a zenét próbálja megragadni ezeken a képeken. A látása elvesztése óta nemcsak a festésben lel örömet, családot is alapított. Fiát nem láthatta a saját szemével, de portrét már festett róla.

KUjjával tapintja ki a színeket Forrás: John Bramblitt
Megnyugtatja a festés Forrás: John Bramblitt
A vásznon is képes eligazodni Forrás: John Bramblitt
Bramblitt hű vakvezető kutyája Forrás: John Bramblitt
Amint meghall egy dallamot, színeket lát Forrás: John Bramblitt
Louis Armstrong Forrás: John Bramblitt
Femme Fatale Forrás: John Bramblitt
James Dean Forrás: John Bramblitt