Minél több macskád van, annál tovább élsz

bukowski
Vágólapra másolva!
Az öreg, pocakos, alkoholista, nőfaló írózseni teljesen elgyengült a macskák láttán.
Vágólapra másolva!

A következő életemben macska akarok lenni - írta az 1994-ben elhunyt amerikai költő és író, Charles Bukowski, majd így folytatta:

Bukowski az amerikai alsó középosztály krónikása volt, írt regényt arról, hogy fillérekért dolgozott az állami postának, arról, ahogy egyik napról a másikra és egyik kocsmapulttól a másikig tengette életét Los Angelesben, írt balhés nőiről, és gyűlölt apjáról, aki állandóan verte gyerekkorában. Visszatérő alakja Henry Chinaski volt, aki sohasem titkolta alkoholizmusát, és aki számára teljesen elképzelhetetlen volt az önpusztítás nélküli élet.

Aki nem ismerik munkásságát és a bunkó macsó felszín alatt dolgozó gyerekes érzelemvilágát, azt meglepheti a tény, hogy

Bukowski, Linda Lee, macska, vörösbor Forrás: tumblr

Sokáig késlekedett a halál

A Canongate kiadó ezért most a mintegy ötven verseskötetet számláló életműből közöl egy olyan válogatást, amiben a macskáké és Bukowski gyengéd oldaláé a főszerep, írja a Guardian.

Bukowski 73 évesen hunyt el, és több versében hangot adott annak, hogy meglepőnek tartja a halál késlekedését. Mégis, ha kisállatokat vagy macskákat látott, mindig elgyengült, főleg öregkorában.

„Jó, ha macskák vannak az ember körül. Ha rosszul érzed magad, csak rájuk nézel, és jobb kedved lesz, mert tudják, hogy minden csak úgy van. Semmi sincs, ami miatt izgulni kéne. Egyszerűen tudják ezt. Ők a megváltók.

Minél több macskád van, annál tovább élsz. Ha száz macskád van, tízszer tovább élsz, mintha csak tíz lenne. Egy nap ezt fel fogják fedezni, és azok, akiknek ezer macskájuk van, örökké fognak élni" - írta.

Minél több macskád van, annál tovább élsz Forrás: twitter

Az átkozottak gyönyörei

Máshol, a Macskáim című versben, ami egyébként a The Pleasures of the Damned (Az átkozottak gyönyörei) című verseskötetben jelent meg, Bukowski ezt írja a szeretett teremtményekről:

„panaszkodnak, de sosem
aggódnak.
meglepő méltósággal közlekednek.
olyan magától értetődő egyszerűséggel alszanak,
amit ember nem érthet meg.
(…)
ha magam alatt
vagyok,
csak figyelni kezdem
a macskáimat,
és a
bátorságom
visszatér."

Az alábbi videón, ami részlet egy dokumentumfilmből, a pocakos Bukoswki ölébe veszi egyik macskáját. Pont miután azt mondja: "Azt hiszem, el fogok bukni. De ez rendben van."

A Vegyes felvágott javít a helyzeten

Charles Bukowskit itthon a Cartaphilus kiadó adta ki az elmúlt tíz évben, a közelmúltban pedig a Helikon kezdte el újra megjelentetni a könyveket friss dizájnnal. Bukowski mind a hat regénye megjelent már magyarul, és novellafordításokkal is elég jól állunk.

Azonban a tetemes költői életműből alig pár darab volt eddig olvasható magyarul, főleg folyóiratokban és egy régi, mára beszerezhetetlen válogatáskötetben (Tótumfaktum), illetve a Shakespeare ilyet nem csinált című fényképes albumban, ami Bukowski 1978-as európai útját dokumentálja.

A legutóbb megjelent könyv, a Vegyes felvágott javít a helyzeten: a kötet Bukowski életének utolsó tíz évében született versekből és novelláiból válogat.

Egyébként közel sem Bukowski az egyetlen író, aki rajongott a macskákért - olyan nagyságokkal osztozott szenvedélyében, mint Ernest Hemingway, William S. Burroughs, Jorge Luis Borges.