A BudaCash-botrány a legszegényebbeket is sújtja

L. Ritók Nóra L. Ritók Nóra Igazgyöngy Alapítvány és Alapfokú Művészeti Iskola Berettyóújfalu
Igazgyöngy Alapítvány és Alapfokú Művészeti Iskola Berettyóújfalu
Vágólapra másolva!
A legmélyebb szegénységben élők segítője, az L. Ritók Nóra által alapított Igazgyöngy Alapítvány katasztrofális helyzetbe került a BudaCash botrány kapcsán.
Vágólapra másolva!

Az alapítvány ugyanis a BudaCash ügyfelénél, az ERB ZRT. berettyóújfalui bankjában tartja az alapítvány pénzét, amit a botrány kirobbanása után befagyasztottak. Mivel a bank sok más ügyfeléhez hasonlóan az alapítvány nem tud hozzáférni a saját számlájához, egész működését veszély fenyegeti.

Így ír erről a blogjában:

"Bíztunk ebben a bankban, bíztunk az államban, a törvényes működés védelmében, abban, hogy megfelelünk az előírásoknak, van bankszámlánk, átláthatóan működünk, a pályázatok, adományok rendszerében. És persze spórolósan is, hiszen nem azért kapjuk a támogatásokat, hogy számlavezetéseket finanszírozzunk belőle, újabb bankokban, hogy hátha történik valami. Az az igazság, hogy a kockázati tényezők között ezt sosem elemeztük. Mert naivan bíztunk bennük. Bíztunk az ország működtetett rendszerében.

Bíztunk az államban, a törvényes működés védelmében Fotó: Bielik István - Origo

A hír először hihetetlennek tűnt. Nem, az nem lehet, hogy egyszerűen bezárják, és kész. Hogy küldenek egy hirdetményt, amiben azt írják, mindenki maga gondoskodjon az átutalásai teljesítéséről….Hogyan, mikor nem férünk hozzá a pénzünkhöz?

Egy keserves éjszaka után a mai nap még reménytelenebbnek mutatja a helyzetet. Maholnap utalnunk kellene a fizetéseket, de nincs miből. Vagyis nem férünk hozzá. Az iskolai bérek utalása mindig csúszásban van a MÁK utalásához képest, hiszen az 10-e körül jön, a fizetéseket meg hamarabb utaljuk. Ez most ott van a számlán, de utalni nem tudunk. Nincs máshol pénzünk, nincs miből. És nincs miből a járulékokat sem. És az NAV nem fog várni".

A társadalom lemondott róluk

Tizenöt éves a művészeti iskola, és nagyjából öt éve működik a köréje épült komplex integrációs program, amely teljesen egyedi az országban, de talán világviszonylatban is.

L. Ritók Nóra bebizonyította, hogy a művészeti nevelésen keresztül komoly esélyt kaphatnak a halmozottan hátrányos helyzetben élő gyerekek, azok, akikről a társadalom valójában már lemondott.

Neki azonban sikerült elérnie, hogy Toldon, a pár száz lelkes Hajdú-Bihar megyei faluban ma a cigányok büszkék az identitásukra.

"Nem tudom elfogadni a szegregációt. Ez zsákutca, ami csak újratermeli a problémákat. Az integrációt pedig gyermekkorban kell megtanulni" - nyilatkozta pár héttel ezelőtt az Origónak adott interjúban.