Megvette az állam Munkácsy remekművét

Krisztus Pilátus előtt, Munkácsy Mihály
Vágólapra másolva!
A magyar állam megvásárolta a kanadai Hamilton Galériától Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című alkotását, így hamarosan ismét együtt lesz Debrecenben a Krisztus-trilógia - jelentette be az emberi erőforrások minisztere csütörtökön Debrecenben.
Vágólapra másolva!

Balog Zoltán elmondta, hogy a Munkácsy-kép megvásárlását két fontos döntés előzte meg: a Hamilton Galéria igazgatótanácsa hozzájárult az eladáshoz, a Magyar Nemzeti Bank Értéktár programja pedig rendelkezésre bocsátotta a kép vételárát. Hozzátette:

Krisztus Pilátus előtt, Munkácsy Mihály Forrás: AFP/Ann Ronan Picture Library

A Déri Múzeum Munkácsy termében jelenleg is látható a trilógia két darabja, a Golgota és az Ecce Homo, a harmadik monumentális méretű kép helyét azonban a tavalyi elszállítása óta üresen hagyták.

1995-tól 2014 közepéig Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiája együtt volt kiállítva a debreceni Déri Múzeumban. A Krisztus Pilátus előtt-et azonban a megye és a város évi 50 ezer dollárért bérelte a Hamilton Galériától, amely tavaly visszakérte a festményt.

A vételárat nem hozták nyilvánosságra.

A kép története

A több mint 35, olajtechnikával készült vázlat után 1881-re született meg a festmény. Első alkalommal Párizsban került bemutatásra, ahol néhány hónap alatt több ezren látták a művet. Sedelmeyer, Munkácsy Mihály menedzsere a siker láttán több európai országban, 1882-ben Budapesten a régi Műcsarnok, a mai Képzőművészeti Egyetem épületében állította ki. Majd Amerikában, New Yorkban az Old Tabelnacle-ben volt látható. Itt találkozott az alkotással a későbbi tulajdonos John Wanamaker, aki a bemutató után megvásárolta. Egy rövid kitérő – a Chicagói Világkiállítás – után családi otthonában helyezte el, ahol 1907 februárjában tűz pusztított. Ekkor keretéből kivágva, hóra dobva mentették meg a művet. Restaurálás után, 1911-ben a Wanamaker üzletház emeleti részén helyezték el. Vastag drapériával védték, húsvét ünnepén a vásárló közönség megtekinthette. 1988-ban az örökösök megváltak a képzőművészeti gyűjteményükben őrzött alkotástól, Joseph Tanenbaum, kanadai származású üzletember vásárolta meg, aki néhány év múlva Hamilton városának ajándékozta.
Forrás: Déri Múzeum