Magyarország menekültpolitikája ellen tiltakoznak a svéd könyvvásáron

WEB_INRIKES Bokmässan Svenska mässan SQUARE FORMAT
GOTHENBURG 2015-09-24 A human chain was organized across the fairground at the opening day of the Gothenburg Book Fair in Gothenburg, Sweden, September 24, 2015. The chain was a manifestation for refugees. Foto: Fredrik Sandberg/TT kod 10080
Vágólapra másolva!
Eddig elég botrányosra sikerült Magyarország díszvendégsége a Göteborgi Könyvvásáron. Volt, aki bojkottot hirdetett, mások táblákkal demonstráltak, a magyar küldöttség állítólag kiment a megnyitóbeszédről.
Vágólapra másolva!

Ahogy azt megírtuk, Magyarország menekültpolitikája ellen emelt szót a Göteborgi Könyvvásáron Alice Bah Kihnke svéd kulturális miniszter és Masha Gessen orosz-amerikai író és emberjogi aktivista. Megnyitóbeszédében maffiaállamnak nevezte Magyarországot és az erősödő kormányzati korrupcióról beszélt.

Magyar írók nevében is beszélt

A beszéd alatt Hammerstein Judit, a Balassi Intézet főigazgatója, és Íjgyártó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára felálltak és elhagyták a nézőteret, míg Makkay Lilla nagykövet a helyén maradt, állítja az Index. A portál szerint a nagykövet később azt mondta a svéd SVT televíziónak, hogy nem ez volt a megfelelő fórum a magyar állam kritizálására, de elismerte, hogy Gessen azt mond, amit akar. Hozzátette, hogy nekik is megvan a joguk, hogy úgy reagáljanak, ahogy szeretnének.

Élőlánc a menekültekért a göteborgi könyvvásáron Forrás: TT NEWS AGENCY/AFP/Fredrik Sandberg

Gessen egy az esetről készült tévériportban azt állította, hogy a beszéd előtt magyar írókkal beszélt közösségi média felületeken, és szerinte a beszéde az ő hangjukat is hallatta.

A Pussy Riotról írt könyvet

Gessen erős szavakat használt Forrás: Wikipedia / Rodrigo Fernandez

Masha Gessen egyébként többször szólalt fel Putyin ellen, többször írt az LMBTQ-jogokról és Oroszországról, évekig határozta meg magát az ország egyetlen nyíltan meleg embereként. Legutóbbi könyvét a Pussy Riotról írta, visszatérő szerzője olyan neves lapoknak, mint a New York Times, Washington Post, Los Angeles Times.

Nem ez volt az egyetlen kínos eset a vásáron. Az MTI szerint például a magyar standon elhangzó beszédek alatt néhány svéd civil "We turn our backs on Hungarian refugee policies", vagyis „Hátat fordítunk a magyar menekültpolitikának” felirattal demonstrált. Köztük volt Sven-Eric Liedman, svéd író és politikai filozófus.

Bojkottálta a magyar témájú rendezvényeket

Már a megnyitó beszéd előtt is voltak kritikus hangot. A baloldali politikus és író, America Vera-Zavala Facebookon kelt ki Magyarország menekültpolitikája ellen, írta a Librarius. Mit tegyünk, ha látjuk a borzalmas képeket a menekültek embertelen kezeléséről, tette fel a kérdés az író.

Volt, aki bojkottálta a magyar standot: a portál szerint Channa Bankier svéd művész kijelentette, hogy távol marad a magyar témájú rendezvényektől.

Magyarország Orbán uralma alatt

Egyébként a könyvvásáron mutatják be Birgitta Ohlsson könyvét, aminek címe

Hej herr diktator, vagyis Jó napot, diktátor úr.

Az alcím: Magyarország Orbán uralma alatt. Olhsson négy évig volt a svéd kormány EU-ügyekért felelős minisztere.

A vásáron, aminek központi témája a szólásszabadság, lesznek vitaprogramok például Heller Ágnes és Tamás Gáspár Miklós filozófus részvételével, Babarcy Eszter egy a magyar médiáról szóló beszélgetésen vesz részt.

Esterházy betegség miatt maradt távol

A megnyitón közvetetten egy magyar író is megszólalt. Esterházy Péter levelét svédországi kiadója, Svante Weyler olvasta fel, mert az író betegség miatt nem tud részt venni a könyvvásáron.

- fogalmazott Esterházy Péter.

Hozzátette: a művészet nem megoldás semmire, regény rosszat még nem akadályozott meg. "De a jó könyveket (...) átjárja a megértés sóvárgó vágya. Ezt nevezhetjük reménynek is" - zárul a levél.

Kínos magyar írónak lenni külföldön

Szécsi Noémi a magyar íródelegáció tagjaként ott van Göteborgban. A többek között a Gondolatolvasó és a Nyughatatlanok szerzője hivatalos Facebook-oldalán írt arról, milyen kint a hangulat.

A "megnyitó beszédet tartó amerikai író magyar íróismerőseinek igaza lehet abban, hogy kínos magyar írónak lenni külföldön. De ez nem csupán a kormány politikája miatt van így, hanem az ő felelősségük, az én felelősségem is, mert a magyar irodalom az elmúlt huszonöt évben szemlátomást nem tudott úgy megújulni, hogy diktatúratapasztalaton, az elnyomás élményein kívül mással szórakoztatni tudja a nemzetközi közönséget" - vélekedett az író.