Így változott a szépségideál Koreában 100 év alatt

South-North Korea makeup, gif
Vágólapra másolva!
A virális videókat gyártó cut.com új klipje azt mutatja meg, hogyan változott a női szépségideál az elmúlt 100 évben a Koreai-félszigeten.
Vágólapra másolva!

Az ország 1945-ben szakadt ketté, ezért a videó onnantól osztott képernyőn mutatja párhuzamosan a szépségideál alakulását. Bár a két országnak nem sok közös vonása van, a videó egyszerre hangsúlyozza azonos kulturális gyökereiket, és azt, hogy a szétválás után mennyire más irányba indultak, amikor a hidegháború bemerevedő frontvonalának ellentétes oldalán találták magukat.

A videó Robin Park kutatása alapján készült. A kutató szerint 1910 és 1945 között Koreában azokat az embereket tartották szépnek, akik a japánokra hasonlítottak. Park az észak-koreai szépségtrendeket propagandaanyagok alapján rekonstruálta. Ezeken a nők általában mosolygós, örömteli munkásokként jelennek meg. A sminktrendek nem is változtak szinte semmit egészen a 90-es évekig.

A videót Jason Hakala rendezte. Ugyanez a stáb korábban a perzsa szépségideál alakulását mutatta meg egy alig egyperces videóban.