A graffiti tönkreteszi a világot

graffiti
A man sits outside an abandoned building covered with graffiti in central Athens on February 25, 2015. The hard work for Greece's new anti-austerity government began living up to promises made not only to international creditors but also to voters expecting relief from years of painful cuts. AFP PHOTO/LOUISA GOULIAMAKI
Vágólapra másolva!
A szürrealista stílusáról híres rendező pár éve felhagyott a filmezéssel, azóta inkább a zenélésnek és a képzőművészetnek él. Kiállításának megnyitóján, egy ausztrál galériában fakadt ki a mindent elárasztó falfirkák ellen – írja a The Guardian.
Vágólapra másolva!

„A graffiti lerombolta számomra a világot. Filmezni szinte lehetetlen miatta: akárhova mész forgatni, minden tele van firkákkal. Ha nem akarod nézni, le kell festened őket” – nyilatkozta Lynch.

Neki aztán tudnia kell, miről beszél, hiszen művészi pályáját a graffiti egyik szülővárosában, a 60-as évek „beteg, korrupt és félelem uralta” Philadelphiájában kezdte.

Ha nem akarod nézni, le kell festened Forrás: AFP/Louisa Gouliamaki

A művészeti órákat szórják ki először

„Rengeteg nagyszerű épületet, vasútállomást és gyárat fújkálnak tele. Elmondhatatlanul borzalmas. A fák sorra tűnnek el és graffiti veszi át a helyüket mindenütt” – lovalta bele magát az apokaliptikus hangnembe a rendező, és lehet, hogy még jobban felizgatta volna magát, ha nem lenne már évtizedek óta a transzcendentális meditáció elkötelezett híve.

A megnyitón az is kiderült, hogy Lynchet azért nem csak a falfirkák bosszantják a világban, hanem a rövidlátó kormányok is, akik válság idején elsőként mindig a kulturális kiadásokat metszik vissza. „A pénz uralja a világot, mint tudják, és az iskolában is a zenei és művészeti órákat szórják ki először a tananyagból."

A rövidlátó kormányok is megkapták a magukét Forrás: AFP/Federico Parra

– bíztatta a brisbane-i polgárokat, akik szerinte roppant szerencsések, hogy szép, új múzeumot épített számukra a bölcs városvezetés, amelyben még David Lynch műveit is kiállítják.