Hat év börtön várhat a múzeumi tolvajra

ermitázs tolvaj
A világ egyik legjelentősebb múzeuma
Vágólapra másolva!
Több értékes 17-19. századból származó litográfiát, kéziratot és könyvet lopott el a szentpétervári Ermitázsból a múzeum egyik alkalmazottja. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közlése szerint az orosz állami múzeum és képtár dolgozóját már pénteken letartóztatták. Akár hat év börtön is várhat rá.
Vágólapra másolva!

A gyanúsítottnál, egy ismerősénél és antikváriusoknál több eltűnt tárgyat megtaláltak. Az Ermitázs könyvtárában januárban tartott ellenőrzéskor tűnt fel a személyzetnek az, hogy értékes ereklyék hiányoznak. Ekkor vonták be a múzeum biztonsági szolgálatát és az FSZB-t az eltűnt tárgyak felkutatásába.

A világ egyik legjelentősebb múzeuma Forrás: www.hermitagemuseum.org

Az Ermitázs a világ egyik legnagyobb és legjelentősebb múzeuma. Gyűjteménye, amelyet II. (Nagy) Katalin cárnő alapított, majd gazdagított, igazán vonzó a tolvajok számára: 2006-ban például több mint 200 ékszer tűnt el a múzeumból 3,9 millió euró (1,2 milliárd forint) értékben. Mint kiderült, a tolvaj az egyik dolgozó házastársa volt.

Négy évvel később, az ermitázsbeli műkincslopás nyomán befejeződött nagyszabású vizsgálatban az orosz kulturális minisztérium kiderítette, hogy mintegy 250 ezer tárgynak veszett nyoma az oroszországi múzeumokban - vagy ellopták őket, vagy időközben elkallódtak.