Elhunyt Gyarmati István

gyarmati istván
Vágólapra másolva!
Hetvenegy éves korában hétfőn elhunyt a színészek észrevétlen kísérője.
Vágólapra másolva!
A háttérben maradt Forrás: Origo

A zongorakísérőnek a legfontosabb a kísérendő személy pillanatnyi állapotát figyelni, alkalmazkodni hozzá akár jó, akár rossz passzban van. Az ő nevét gyakran még csak meg sem említik a színlapon vagy a konferáláskor – írták évekkel ezelőtt egy vele készült interjúban. Azt mondta, hogy

többször felkérték előadóestre, de nem vállalta, tudatosan választotta a foglalkozását.

Gyarmati 50 éven keresztül működött közre számos színművész és operaénekes zongorakísérőjeként hazai és külföldi fellépéseken. Kísérte többek között Ruttkai Évát, Darvas Ivánt, Gregor Józsefet, Bessenyei Ferencet, Szécsi Pált, Kazal Lászlót, Csákányi Lászlót, Sárosi Katit, Kabos Lászlót, Mensáros Lászlót és Simándy Józsefet.

"Szerencsés vagyok, hogy a legnagyobbakat kísérhettem. Mindig a művészt hívják, ő magával hozza a kísérőt, akivel szeret dolgozni. Minél tehetségesebb valaki, annál könnyebb kísérni, mert annál jobban tud alkalmazkodni minden körülményhez" – mondta egy interjúban.

Szerzett zenét több darabhoz, és vezetett kisebb színházi zenekarokat is.

Rolla Jánossal, Eötvös Péterrel együtt végezte a Zenei Konzervatóriumot, majd zongorakísérői vizsgát tett. Ars poeticája volt, hogy minden körülmények között meg kell teremteni a stabilitást, nyugodt hátteret annak, akivel dolgozik. Húsz éven keresztül tanított és korrepetált az Országos Szórakoztatózenei Központ (OSZK) zeneiskolájában is.

A temetéséről később intézkednek.