Nagy lehetőség előtt állnak a magyar zenészek

romengo
Vágólapra másolva!
Néhány héten belül elindul Budapesten az ötnapos Womex, a világzene első számú nemzetközi eseménye, ami egyszerre szakmai vásár és fesztivál. A Müpában szerda délelőtt, azaz szeptember harmincadika délelőtt röviden bemutatták a rendezvényt.
Vágólapra másolva!
Hoppál Péter egy másik eseményen Fotó: Origo

Az eseményt Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkárának beszéde nyitotta. Hoppál többek között elmondta, hogy a kormányzat számára nagyon fontos, hogy Magyarországra minél több nemzetközi kulturális esemény jöjjön, és hogy fellendüljön az ezeket kísérő turizmus is.

Miközben a kormányzat menekültekkel kapcsolatos intézkedései miatt Magyarország megítélése legalább is ellentmondásos, Hoppál arról beszélt, hogy ezek a a kulturális események, mint például a Womex és a nyáron Pécsett megrendezett Cantat fesztivál is,

azt fejezik ki és hirdetik, hogy az európai értékek közösek, sőt azt szeretné, ha a nemzetközi kitekintés tovább erősödne.

A szervezőket az esemény Facebook oldalán többször is támadták amiatt, hogyan képzelik el a Womexet, ami éppen hogy a kultúrák összehozásáról szól, egy olyan országban, ahol a menekültek a legkevésbé sem számíthatnak emberséges bánásmódra.

A szervezők azóta kiadtak egy közleményt, amiben szót emeltek az idegengyűlelet és a hátrányos megkülönböztetés ellen.

Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatóje interjún Fotó: Origo

Hoppál után Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója arról beszélt, hogy nagy ünnepre készülnek, és hogy szerinte

a Womex ennél természetesebb közegbe nem is kerülhetett volna:

egyrészt azért, mert az épület is a Duna partján áll, a folyónak pedig szimbolikus szerepe van a környező országok kapcsolatában, másrészt mert a Müpa kezdettől fogva szívesen mutat be hazai és külföldi világzenei előadókat.

A Hangvetőt ezúttal is Weyer Balázs képviselte. Weyer elmondta, hogy körülbelül háromezren látogatják majd a rendezvényt, aminek egyik legfőbb célja, hogy lendületet adjon a hazai világzenei szcénának.

Az idei Womexen húsz magyar formáció is megmutathatja magát, míg általában csak egy előadónak sikerül kijutnia vagy egynek sem.

Weyer Balázs, a Hangvető egyik igazgatója Fotó: Hajdú D. András

A Womex történetében először kap tematikus szerepet és a Müpában külön színpadot régiónk: a Club Duna színpad fellépői Lettországtól Boszniáig terjedően képviselik a térséget. Magyarországról a Buda Folk Band, a Cimbalomduó és Herczku Ági zenekara került be a hivatalos programba, de a megnyitón szerepel többek között a Romengo és Lakatos Mónika, Palya Bea és Pál István Szalonna és bandája is.

Hoppál Péter büszkén jelentette be, hogy az állam közel 300 millió forinttal támogatja a rendezvényt, erre reagálva Weyer elmondta, hogy az idei Womex már is a rekordok fesztiválja, soha ennyi standot nem vettek még, soha ennyi kelet-európai együttes nem szerepelt még, és hogy a közel

kilencven országból érkező vendég számításaik szerint 900 millió forintot költ majd ez alatt az öt nap alatt nálunk.