Hiába takarták le, mégis nézegethetjük a Golgotát

munkácsy golgota
Vágólapra másolva!
Tegnap letakarták Munkácsy Mihály Golgota című monumentális festményét a debreceni Déri Múzeumban. A tulajdonos Pákh Imre azért jutott erre a kényszermegoldásra, mert a védetté nyilvánítási eljárás miatt nem viheti el a képet az épületből. Az eljárást lezáró döntésig a kép biztos, hogy letakarva marad, de a Munkácsy-rajongóknak addig sem kell kétségbe esniük: megmutatjuk azt a 660 megapixeles fotót, amelyen a festmény legapróbb részleteit is tanulmányozhatjuk. 
Vágólapra másolva!

Pákh Imre a múlt héten még azt állította, hogy a hónap utolsó napján elszállíttatja a Golgotát Debrecenből.

„Lopott képet nem illik múzeumban kiállítani. Ezt a képet márpedig ideiglenesen ellopták tőlem”

– nyilatkozta az Origónak, utalva ezzel a védetté nyilvánítási eljárásra, amelyet az Magyar Nemzeti Bankkal folytatott tárgyalások megfeneklése után kezdeményezett a Miniszterelnökség.

Egy darabig így marad

Pákh akkor még nem tudta megmondani, hogy az elszállításhoz megvan-e a Forster Központ engedélye, de garantálta, hogy semmilyen jogsértést nem fognak elkövetni. Úgy tűnik, nem volt engedély, így született az a köztes megoldás, hogy a kép a múzeumban marad, de letakarják.

Pákh Imre szerint ideiglenesen ellopták tőle a Golgotát Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Pontosan nem lehet tudni, hogy ez meddig marad így, de addig biztosan, amíg döntés nem születik a kép védettségéről.

"Várjuk ki a döntést, utána meglátjuk, hogy mi lesz"

- mondta Pákh, és emlékeztetett arra, hogy a Krisztus Pilátus előtt például 9 hónapig állt a kanadai Hamilton Galéria raktárában. A Forster Központot is kérdeztük telefonon, de egyelőre nem tudták megmondani, hogy mikor születhet meg a döntés a Golgota ügyében.

A legapróbb részletekre is ráközelíthetünk

A festmény tehát egy darabig függöny mögött marad, de egy kis kreativitással még így is tanulmányozhatjuk közvetlen közelről Munkácsy ecsetvonásait. A Szeged Panoráma nevű honlap ugyanis még májusban készített egy 660 megapixeles fotót a Golgotáról, aminek segítségével alá tudunk merülni a képbe, és a legapróbb részletekre is ráközelíthetünk.

A Golgotán márpedig van is mit tanulmányozni, hiszen Munkácsy hosszú éveket töltött az arckifejezések és a kompozíció kidolgozásával. Az ekkor már Párizsban élő festő számtalan vázlatot készített, mielőtt nekivágott volna a festésnek.

Nemcsak a tömegben állók érzelmi reakcióinak megragadására fordított nagy figyelmet,

hanem az emberi test anatómiájára is. Erről tanúskodik az a fotó amelyen Munkácsy saját magát rögzíttette kötéllel a keresztre, hogy a leghitelesebben tudja visszaadni az izmok mozgását.

A képre kattintva a részleteket is megnézheti:

A képre kattintva a részleteket is megnézheti Forrás: Origo

A Golgota végül 1884-ben készült el Párizsban, ahonnan nemsokára az Egyesült Államokba került. 1911-ben már restaurálva rakták ki a Philadelphiában lévő Wanamaker üzletházban.

Az örökösök ezt a művet, több más birtokukban lévő alkotáshoz hasonlóan, a Sotheby’s aukcióján értékesítették. A vásárló Julian Beck volt, aki kb. egy évtizeddel ezelőtt Pákh Imrének adta el képet.