A Burgtheater válaszolt Vidnyánszky levelére

Vidnyánszky Attila, vita, Katona
Vágólapra másolva!
A Burgtheater igazgatója postafordultával megválaszolta Vidnyánszky Attila levelét - közölte szerdán este a bécsi színház sajtóosztálya. Ausztria egyik vezető bloggere blamázsnak nevezte a Burgtheater vasárnapi akcióját.
Vágólapra másolva!

A Burgtheater intendánsa, Karin Bergmann kifejtette, hogy a Madách Nemzetközi Színházi Találkozón (MITEM) való részvételüket megtiszteltetésnek vették, ezért kifejezetten köszönetet is mondtak, egy esetleges újabb meghívás esetében szívesen érkeznek ismételten Magyarországra.

Hangsúlyozta: a Burgtheaterben véleményszabadság van, és ezt képviselik más színházakban is. A Vidnyánszky Attilának írt válaszlevelet a Burgtheater nem hozza nyilvánosságra.

Vidnyánszky magyarázatot vár az akcióra Fotó: Mudra László - Origo

Féltik a magyar demokráciát

Mint ismeretes, vasárnap este egy váratlan akció keretében egy, a magyarországi demokráciát féltő politikai nyilatkozatot olvasott fel a Burgtheater Sirály-előadása után a bécsi társulat egyik tagja a Nemzeti Színházban.

A MITEM-re - az előzetes programtól eltérően - sem Karin Bergmann, sem a darab rendezője, Jan Bosse nem jött el a társulattal. Vidnyánszky Attila hétfőn levelet írt Karin Bergmann-nak, amelyben magyarázatot kért a történtekre, és Blaskó Péter is indulatos nyílt levélben kelt ki az akció ellen.

Ausztriában is ugyanez történik

Ausztria egyik vezető és mérvadó politikai blogjának szerzője, Andreas Unterberger blamázsnak nevezte szerdán a bécsi színház magyarországi akcióját, amely szerinte nem odaillő és tartalmilag nevetséges volt. A szerző megjegyezte: igaz ugyan, hogy a magyar kormány pártpolitikai szempontok alapján nevezett ki vezetőket néhány színház és más intézmény élére, de Ausztriában is ugyanez történik.

Blaskó Péter is nyílt levélben követelt bocsánatkérést Forrás: Origo

El tudja valaki képzelni, hogy Ostermayer - az Osztrák Szociáldemokrata Párt által delegált kultuszminiszter - nem baloldali embert helyez egy állami színház élére? - teszi fel a kérdést a Die Presse korábbi főszerkesztője.

Csak a fejüket csóválhatják

A szerző szerint a Burgtheater munkatársainak minden okuk meglenne arra, hogy színházuk legutóbbi pénzügyi botránya után a saját munkájukra koncentráljanak, és ne a magyarok "nehéz helyzetére", majd megjegyzi: "az ugyanis 30 évvel ezelőtt, a kommunista diktatúra alatt ezerszer nehezebb volt. A magyar gazdaság az utóbbi időben pedig sokkal jobban fejlődik, mint az osztrák."

Andreas Unterberger a magyarok válaszát, hogy a nyilatkozat alatt megidézték az aradi vértanúkat, briliánsnak nevezi, és úgy véli, "az osztrákok a szégyen miatt csak a fejüket csóválhatják kétségbeesve".