Túlélte a hadifogságot, a cápákat és az alkoholizmust is

zamperini rendíthetetlen
Vágólapra másolva!
1943 májusában az amerikai légierő egyik repülőgépe lezuhant a Csendes-óceán fölött. A tizenegy fős legénységből mindössze hárman élték túl a becsapódást, köztük a gép bombázótisztje, egy fiatal hadnagy: Louis Zamperini.
Vágólapra másolva!

Louis Zamperini mindent túlélt, a beteges gyerekkort, a légicsatákat, a cápák támadásait, a hadifogságot, a poszt-traumatikus depressziót és az alkoholizmust is. A Vágta című művel hírnevet szerző Laura Hillenbrand írta meg Zamperini történetét.

Történelem

Ezen a téren nagyon alapos munkát végzett a szerző. A cselekmény hátterét alkotó történelmi helyzetet és az aktuális társadalmi viszonyokat fogyasztható formában tárja elénk.

A szerző jó arányérzékkel mutatja be Zamperinit, erényeivel és gyarlóságaival együtt Forrás: --

Jellemrajz

Hillenbrand kellő időt szán a főhős gyerekkorára is, és hitelesen bemutatja a kis Louie azon jellemvonásait, amelyek később nagy túlélővé teszik őt. A könyv gerincét a japán fogolytáborokban átélt szenvedések alkotják, de emellett Hillenbrand a főhős minden fontosabb életfázisát érinti.

A szerző jó arányérzékkel mutatja be Zamperinit, erényeivel és gyarlóságaival együtt. Van néhány jelenet, ahol felmerül a hatásvadász csúsztatás gyanúja, de egy kis idealizmust talán megengedhetünk egy olyan ember emlékének, aki ennyi megpróbáltatáson esett át.

Atmoszféra

Mindent túlélt Forrás: Cartaphilus

Minden jelenetnek megvan a maga hangulata, ami beszippantja az olvasót. Együtt örülünk Louie családjával, amikor futóversenyt nyer, együtt nézhetünk körül aggodalmasan az amerikai sportolókkal a náci Németországban a berlini olimpián, együtt retteghetünk a hajótöröttekkel a pici csónakban, amit a cápák időről időre megrohamoznak.

A cápás rész különösen kemény és hatásos. Ezzel a könyvvel bárkit lebeszélhetünk egy jó kis tengeri hajókázásról.

Az ember maga a szörnyeteg

A könyv egyik legnagyobb erénye, hogy képes a fogva tartókat is emberként ábrázolni. Persze Hillenbrand nem finomkodik a kegyetlenkedések részletezésekor, de eleget ír az őrök magánéletéről és motivációiról ahhoz, hogy a szörnyeteg mögött meglássuk bennük az embert.

A titkos formula

Egy könyvet számos kritérium alapján meg lehet ítélni, de a nagy igazság az, hogy ezeken felül is kell valami megfoghatatlan esszencia. Ha egy könyv igazán jó, azt érezzük, és nem értjük. A Rendíthetetlenben ott van a titkos formula.

A lenyűgöző, megható, kegyetlen történet az első oldaltól az utolsóig magához láncolja az embert, aki egyszer csak azon kapja magát, hogy hajnali fél kettő van, és még mindig olvas.

Louis Zamperini

Zamperini gyerekkorában a környék réme volt, állandó csínyeivel rettegésben tartotta városa lakóit, ám amikor bátyja hatására sportolni kezdett, kiderült, hogy istenáldotta tehetség.
A legjobb egymérföldes futók között tartották számon, fiatal kora ellenére sikerült kijutnia az 1936-os berlini olimpiára, ahol bekerült az 5000 méteres síkfutás döntőjébe.
Nagy jövő előtt állt, a következő olimpia egyik sztárja lehetett volna. A következő olimpia azonban elmaradt, Zamperini pedig Pearl Harbor után a csendes-óceáni hadszíntéren találta magát.
Egy bevetés során repülőgépe lezuhant, és Louis közel két hónapig hánykolódott az óceánon egy mentőcsónakban.
Partot érve azonnal japán hadifogságba került - és az igazi megpróbáltatások csak ezután kezdődtek...