Ez történik, ha egy színész énekelni kezd

Steven Seagal
Budapest, 2014. június 27. Steven Seagal amerikai filmszínész, zenész ad koncertet a Budapest Kongresszusi Központban 2014. június 27-én. MTI Fotó: Soós Lajos
Vágólapra másolva!
Egyre több színész és színésznő kacsingat a zenei pálya felé, hogy ki milyen sikerrel, az már más kérdés. Rövid válogatásunkban igyekeztünk a legjobbakat összeszedni.
Vágólapra másolva!

Legutóbb Scarlett Johansson állt össze a Haim tagjával egy nyalókás dal erejéig. Nem ő az első, aki énekelni kezd, vagy épp gitárt ragad, és színpadra áll. Nézzük a legjobbakat:

Hugh Laurie

Kicseszés a világgal szemben, hogy a briteknek nem kell országimázs filmekre költeniük. Ott van nekik Harry Potter, David Beckam, a királyi család, Jane Austen, Benedict Cumberbatch és még Hugh Laurie is, aki a színészet mellett író, forgatókönyvíró, humorista és zenész is. Dr. House nemcsak a sorozatban zenerajongó. Laurie debütáló albuma, a Let Them Talk 2011-ben jelent meg, amin New Orleans-i bluesdalokat dolgozott fel, olyan közreműködőkkel, mint a soulkirálynő, Irma Thomas vagy Tom Jones. A lemezt világturné és telt házas koncertek követték. Második lemezénél, a Didn’t It Rainnél is maradt a blues-jazz hangzásnál. Tavaly hazánkban is fellépett a Modern Art Orchestra vendégeként.

Steven Seagal

Zenésznek ezerszer jobb, mint színésznek. A harcművészeti tudását nem vitatom, de többet kellene a színpadon állnia, mint a kamera előtt. Ha jól megfigyelik, Steven Seagal az az ember, akinek még gitározás közben sincs semmilyen mimikája. Persze, ha jobban belegondolunk, ahhoz is nagy színészi tehetség kell, hogy minden helyzetben ugyanolyan fejet vágjunk. Visszatérve a zenéhez, pontosabban a blueshoz, mert egy újabb bluesrajongóval van dolgunk, tizenkét éves kora óta gitározik, eddig két albuma jelent meg, az elsőt 2005-ben adta ki Songs from the Crystal Cave címmel édesanyja biztatására. Zenekarával a Steven Seagal Blues Banddal rendszeres turnézik és koncertezik. Hazánkba szintén a Modern Art Orchestra meghívására érkezett.

Sir Anthony Hopkins

Írt egy keringőt, amit ötven évvel később André Rieu és zenekara, a Johann Straus Orchestra el is játszott. A művet, amelyet a videóban is hallani lehet, először adták elő, a keringő címe The Waltz Goes On, azaz A keringő folytatódik. Ahhoz képest, hogy egy színész írta a művet, nagyon jó. Ahogy Weisz Nándor, az In Fusion Trio oszlopos tagja fogalmaz, egy komolyzenei kritikus valószínűleg más véleményen lenne, a mű elég egyszerű, de fülbemászó és hatásos, és ez a lényeg.

Robert Downey Jr.

Róla is kevesen tudják, hogy valójában nemcsak színésznek, de zenésznek is kiváló. Első stúdióalbuma, A futurista címmel 2004-ben jelent meg, amelynek dalszövegeit is ő maga szerezte. A lemez vegyes kritikát kapott, a színész 2006-ban kijelentette, több albumot nem ad ki. A következő videóban épp Stinggel énekel.

Keanu Reeves

A Dogstar nevű alternatív rockegyüttes énekese és basszusgitárosa volt 1991-től 2001-ig. 1999-ben még az angliai Glastonbury Fesztiválon is felléptek, emellett elég sokat koncerteztek az USA-ban, Japánban és Ausztráliában is. Egy EP-t és két albumot adtak ki a tíz év alatt, főleg a tagok egyéb elfoglaltságai miatt nem lett több. A videót már csak azért is érdemes megnézni, mert a felvételen Reeves még nagyon fiatal. Maga az együttes egy egyetemi rockbandára emlékeztet.

Miller Zoltán

A magyarok se maradjanak ki a sorból. Miller Zoltántól nem áll távol sem a színészi, sem az énekesi pálya. 1995-ben alapította Berkes Gáborral az Emberek nevű zenekarát. Három albumuk is megjelent, a Száz út, a Tábortűz – mindkettő aranylemez lett , és a Forog a Föld címmel. A színész-énekes a zenekar mellett folyamatosan játszott színházakban, egyszerre ívelt felfelé zenei és színészi karrierje. 2008-ban megjelent saját szólólemeze, Fehér és fekete címmel, amelynek szövegeit ő maga szerezte.

Für Anikó

A hölgyeket sem hagyjuk a ki. Magyarország talán legjellegzetesebb hangú színésznője a számtalan színházi, szinkron- és filmes szerep mellett két lemezt is kiadott Nőstény álom és Kitalált világ címmel. Zenéjüket Hrutka Róbert szerezte, a dalszövegeket pedig Bereményi Géza írta. A szerzőpáros odafigyelt Anikó stílusára, így egy nagyon egyedi és stílusos album született. Anikó többször dolgozott együtt Karafiáth Orsolyával, akinek verseit ő dolgozta fel. Mi most egy Cseh Tamás-dalt választottunk Anikó feldolgozásában.