Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Íme, az idei Oscar öt legjobb betétdala

legoparty
Vágólapra másolva!
Még a Lego Kaland "szupi szuper" dala is a legjobbak között.
Vágólapra másolva!

Múlt héten csütörtökön jelentették be az Oscar-jelöltek listáját, melyet itt az Origón is követhettetek. Ahogy minden évben, idén is jár egy Oscar-szobrocska a 2014-es filmtermés legjobb betétdalának. A bejelentés azonban elég meglepőre sikerült, hiszen olyanok maradtak ki az esélyesek listájáról, mint Lana Del Rey, Lorde vagy éppen a Coldplay, sőt a Golden Globe-jelöltek közül is csak a győztes John Legend dala, a Glory jutott a legjobbak közé. Így a 2015-ös Oscar-díjért egészen változatos műfajú dalok versenyeznek majd, a klasszikus balladákon keresztül a pop, a country és a komikus dance szerzeményeket is érintve. A díjátadóra február 22-én, magyar idő szerint éjjel egy órakor kerül sor. Addig is, íme, a legjobb betétdalok listája.

Tegan and Sara feat. the Lonely Island – Everything is Awesome!!! (A Lego-kaland)

Az egyik legnagyobb meglepetés az volt a jelöltek bejelentésénél, amikor a kivetítőn megjelent az Everything is Awesome, sokan várták már a Golden Globe-on is, de akkor nem került a listába. A Shawn Patterson által írt dalt a kanadai indie-pop duó, Tegan és Sara előadásában hallhatjuk, a The Lonely Island amerikai komikus csapat rapbetétével kiegészülve. A Lego kaland című animációs filmben egyfajta propagandadalként szereplő Everything is Awesome, sokak számára borzasztóan irritáló, míg mások totálisan odavannak érte, de az tény, hogy a film ismerete nélkül egészen más lenne a megítélése ilyen széles körben, és egészen biztos, hogy nem került volna fel a Billboard 57. helyére sem. A szinkronos verzióban fordítást is kapott: „Minden szupi szuper, minden olyan jó, hogy ha közös a cél” – ez a refrén már-már túlságosan is fülbemászóra sikeredett, de összességében nézve sokkal inkább egy jó dance-pop dal paródia, semmint hogy halál komolyan kéne venni, amire a The Lonely Island dubstepes kiállása is rátesz egy lapáttal. Azonban ha a dal filmbeli szerepét nézzük, akkor jóval több annál, mint amit a felszínen ad.

Rita Ora – Grateful (Beyond the Lights)

Szintén nagy meglepetés volt a Rita Ora által előadott Grateful című dal jelöltek közé kerülése is, akit egyébként az a Diane Warren szerzett, aki korábban már hat jelölést is gyűjtött az Oscar legjobb betétdal kategóriájában. Mindezt ráadásul olyan dalokkal, mint az I Don’t Wanna Miss a Thing az Aerosmith, a Because You Loved Me Celine Dion vagy éppen a How Do I Live LeAnn Rimes előadásában. A Golden Globe-on öt, az Oscaron immáron hetedik jelölését is begyűjtő Diane Warrennek azonban nem sok esélye van a győzelemre, de ez esetben talán még a jelölésre sem nagyon számíthatott. A jelenleg második lemezén dolgozó brit énekesnő, Rita Ora szintén nagyon örülhet a jelölésnek, hiszen mindenképp egy újabb strigula a karrierjében. A nagy ívű klasszikus pop ballada, a Grateful a – még egyelőre magyar forgalmazóval nem rendelkező – Beyond the Lights című filmhez készült, ami az Egyesült Államokban igen megosztóan szerepelt a közönség és a kritikusok körében is.

Glen Campbell – I’m Not Gonna Miss You (Glen Campbell: I’ll Be Me)

Glen Campbellnek, a huszadik század egyik legnagyobb countryzenészének legutolsó dala, az I’m Not Gonna Miss You, az Oscar-jelöltek legszívfacsaróbb darabja. A dal a 2011-ben Alzheimer-kórral diagnosztizált Campbell utolsó, Goodbye Tour nevezetű turnéját nyomon követő filmben szerepel. A Glen Campbell: I’ll Be Me című dokumentumfilm, amellett hogy igen érzékeny, megkapó alkotás – a countrylegenda életéből kiragadott képsorokkal, barátai, zenésztársai megszólalásával, a betegségből fakadó mindennapos küzdelmeivel –, legalább annyira zenei remekmű is, hiszen tele van Campbell legnagyobb dalaival és az utolsó turnéján készült felvételekkel. Az azóta már speciális intézménybe került 78 éves Campbell sajnos a díjátadón már minden bizonnyal nem vesz részt, pedig minden esélye meglehet a díjra. Az utolsó dal egyfajta búcsú, egy lezárás, melynek refrénjében így üzen: Te vagy az utolsó ember, akit szeretni fogok / Te vagy az utolsó, kinek arcát még fel tudom idézni / és a legjobb az egészben / hogy mégsem fogsz majd hiányozni.

John Legend feat. Common – Glory (Selma)

A Glory című dalról korábban az idei Golden Globe-díj kapcsán már írtunk, és a számításaink is jók voltak, hiszen végül John Legend és Common kapta az Aranyglóbuszt. Emellett pedig a Glory az egyetlen jelölt, mely az Oscar-jelölt listára is felkerült, sőt komoly esélyei vannak a díj elnyerésére is. A Selma című történelmi dráma – mely még hazai premier dátumot nem kapott – Martin Luther Kingnek a feketék egyenlőségéért vívott harcáról szól, az 1965-ös, Selmától Montgomeryig tartó kampány idején. Az emelkedett hangvételű, gospelkórussal is tarkított dalhoz – ami Legend zseniális hangja révén igen megkapó lett – Common rapbetétei is kellő alázattal tesznek hozzá, olyan közelmúltbeli eseményekre reflektálva, mint a Fergusonban lelőtt Michael Brown ügye, melyet a rapper szövegében a filmbéli történésekkel vet össze: Ezért ült Rosa a buszon, Ezért sétáltunk keresztül kezünket feltartva Fergusonon írtuk korábbi kritikánkban.

Adam Levine – Lost Stars (Szerelemre hangszerelve)

Az idei Oscar-mezőnybe kétségkívül Adam Levine szereplése emeli be a popkultúrát Lost Stars című dalával, mely a tavalyi év talán legjobb romantikus vígjátékához, a Szerelemre hangszerelve című filmhez készült. Szerintünk kiváló soft-pop-rock dalaival 2014 legjobb zenés filmje címet is birtokolhatná. A Gregg Alexander, Danielle Brisebois, Nick Lashley és Nick Southwood szerzeményeként elkönyvelt Lost Stars egy zseniális popdal, mely Adam Levine hangi adottságai nélkül valószínűleg nem volna ennyire sikeres. A filmben – melyben maga Adam Levine is egy popsztárt alakít (nehéz lehetett beleélnie magát a szerepbe) – többféle verzióban, egy turbózott dance-remixben, akusztikusban és a főszereplő Keira Knightley és Adam duettjeként is hallhatjuk. Kiváló alkalom lenne, ha rendhagyó módon az Oscar-gála estéjén is fellépnének élőben. Nagyon megnéznénk.

Esélyek

Aki kapni fogja: John Legend feat. Common – Glory (Selma)

Akinek kapnia kéne: Adam Levine – Lost Stars (Szerelemre hangszerelve) vagy Glen Campbell – I’m Not Gonna Miss You (Glen Campbell: I’ll Be Me)

Összességében annak ellenére, hogy nagy várományosok maradtak ki az idei mezőnyből, nem rossz csapat állt össze. A legjobban talán Rita Ora középszerű dala lóg ki, ő még a jelölésnek is nagyon örülhet. Glen Campbell utolsó szerzeménye hiába oly őszinte és szívfacsaró, a díjat nagy valószínűséggel John Legend és Common hasonlóan érzékeny, társadalmi problémákat feszegető dala viszi majd el. Ebbe maximum nagy meglepetésre az Everything is Awesome!!! nyúlhat bele, de ez, valljuk be, komolytalan döntés lenne egy ilyen mezőnyben...

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről