Exkluzív videó a leendő Múzeumi Negyedről

liget, múzeum, ligetmúzeum
Fotómúzeum Budapest és Magyar Építészeti Múzeum
Vágólapra másolva!
Lezárult a Városligetbe tervezett múzeumi épületekre kiírt nyílt nemzetközi tervpályázat. A csaknem félezer beérkezett pályamű közül a 11 tagú, magyar és nemzetközi szaktekintélyekből álló zsűri döntése alapján a Néprajzi Múzeum a francia Vallet de Martinis DIID Architectes, a Magyar Zene Háza a japán Sou Fujimoto Architects, míg a FotóMúzeum Budapest és a Magyar Építészeti Múzeum a magyar Középülettervező Zrt. tervei alapján épülhet meg a 2018-ra teljesen megújuló Városligetben.
Vágólapra másolva!

Az Európa jelenlegi legnagyobb új múzeumi fejlesztésének keretében a Városligetben megvalósítandó öt múzeumi épületre idén februárban írt ki nyílt nemzetközi építészeti tervpályázatot a Szépművészeti Múzeum és a Városliget Zrt. A 2014. május végi határidőre beérkezett több mint 470 pályaműből 17 pályázat jutott be a második fordulóba.

Liget Budapest projekt, Fotómúzeum és Építészeti Múzeum Forrás: ligetbudapest.org

A 11 tagú magyar és külföldi múzeumi, valamint építészeti szakemberekből álló zsűri ezen pályázatokból választotta ki a Néprajzi Múzeum, a Magyar Zene Háza, valamint a Fotó Múzeum Budapest és a Magyar Építészeti Múzeum leendő épületének nyertes tervét és díjazottjait. A nyertes és díjazott tervek, illetve az eljárás második fordulójába jutott pályaművek a www.ligetbudapest.org oldalon tekinthetőek meg. Ezek a pályaművek a Design Terminálban január 7-én nyíló kiállításon is láthatóak majd.

Az Új Nemzeti Galériára új pályázatot írnak ki

Az Új Nemzeti Galéria - Ludwig Múzeum épületére beérkezett 80 pályamű között a bíráló bizottság nem talált olyan pályázatot, amelyet az értékelési kritériumok összessége alapján megvalósításra alkalmasnak ítélt volna, ezért arra új, meghívásos tervpályázat került kiírásra, amely jövő év áprilisában zárul majd le.

Liget Budapest projekt, Magyar Zene Háza Forrás: ligetbudapest.org

Öt szempont

A zsűri és a munkáját segítő 36 szakértő öt szempontcsoport alapján értékelte a pályaműveket. A leendő múzeumok építészeti minősége és megoldásai mellett a bíráló bizottság vizsgálta a tervekre jellemző technológiai és funkcionális elképzeléseket (a várható látogatói élményt és múzeumtechnológiai megoldásokat), a tervezett épület fenntarthatóságát (energiahatékonyság, ökológia), a környezettel kapcsolatos párbeszédet (többek között a városképi beágyazottságot, a Városligettel való kapcsolatot és épület megközelíthetőségét) és a megvalósítás költségeit is. Kiemelt szempont volt az is, hogy a tervekben szereplő épületek minél jobban kíméljék a park zöldfelületét.

Liget Budapest projekt, Néprajzi Múzeum Forrás: ligetbudapest.org

Párbeszéd az épületek és a Városliget között

„A tervpályázatnak köszönhetően olyan, az őket befogadó parkkal és annak épített környezetével harmonikus párbeszédet létrehozó múzeumok épülnek majd a Városligetben, amelyek úgy lesznek kiemelkedő építészeti értékűek Budapest és Magyarország számára, hogy egyben 21. századi funkcionális megoldásokkal, világszínvonalon szolgálják a gyűjteményeket és a látogatókat" – mondta el Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa.

Kortárs, egyedi

Az új múzeumok a fenntartható építészet elvárásainak is megfelelő kortárs, ugyanakkor a Városliget parki és épített örökségéhez illeszkedő épületekben kapnak helyet. Az egyedi, erőteljes építészeti gondolatot megfogalmazó épületekből – az egymással és a már száz éve itt megépült múzeumokkal való együttműködés révén – egy olyan egyedi közgyűjteményi intézményháló jön létre, amely nem csupán Budapest és a magyar kultúra nemzetközi ismertségét növeli, hanem izgalmas és nyitott, közösségi tereket biztosít Budapest lakói, a belföldi és külföldi látogatók számára egyaránt.

Liget Budapest projekt, Fotómúzeum és Építészeti Múzeum Forrás: ligetbudapest.org

A Liget Projekt

A Városliget komplex fejlesztését szolgáló Liget Budapest Projekt keretében felépülő öt új épület a park szélein, ma lebetonozott területen, illetve a Ligetben található, de lebontásra ítélt építmények, beépítések helyén épül fel, a projekt megvalósítása során megóvva és bővítve a park zöldfelületét. A Néprajzi Múzeum, a Magyar Építészeti Múzeum, valamint a FotóMúzeum Budapest (a mostani Magyar Fotográfiai Múzeum) az Ötvenhatosok terén, a Magyar Zene Háza a lebontásra kerülő volt Hungexpo-irodák területén, míg az Új Nemzeti Galéria - Ludwig Múzeum a Petőfi Csarnok helyén áll majd. A projektnek köszönhetően a park növényzetének rehabilitációjával párhuzamosan több tízezer négyzetméterrel, a mai 60 százalékról 65 százalékra nő majd a zöldfelület a Ligetben.

Az építkezés a tervek szerint 2016-ban kezdődik, az új múzeumokat pedig 2018 márciusában vehetik birtokba a látogatók. Az új középületek tervezett megvalósítási összköltsége 75 milliárd forint.