Pénzre nyomtatják Márquez arcképét

Gabriel García Márquez kolumbiai író
(FILE) Nobel Literature prize-winning writer and journalist, Colombian Gabriel Garcia Marquez, waves while coming out from his house to meet the press during his 87th birthday, in Mexico City, on March 6, 2014. Garcia Marquez died on April 17, 2014 in Mexico at the age of 87, according to local media. AFP PHOTO / Yuri CORTEZ
Vágólapra másolva!
Gabriel García Márquez Nobel-díjas író arcképével ellátott pénzt bocsát ki a kolumbiai nemzeti bank - erről döntött a dél-amerikai ország parlamentje keddi ülésén.
Vágólapra másolva!

"Ez a kezdeményezés amellett, hogy tisztelgés, arra szolgál, hogy a jövőbeli generációk is tudják, ki volt ez jelentős kolumbiai humanista, irodalmár, demokrata" - hangsúlyozta Antenor Durán Carillo, a javaslatot benyújtó képviselő. Egyelőre nem tudni, mikor kerülhet forgalomba a világhírű írót ábrázoló kolumbiai peso.

Gabriel García Márquez 1982-ben kapta meg az irodalmi Nobel-díjat. Művei közül a legismertebb a Száz év magány, amely több mint 50 millió példányban kelt el, és legalább 25 nyelvre fordították le. Az író élete nagy részét Mexikóvárosban töltötte, és 87 esztendős korában ott érte a halál idén áprilisban.

Gabriel Garcia Marquez a 87. születésnapján 2014 márciusában Forrás: AFP/Yuri Cortez

Melyik magyar író mutatna jól pénzen?

Jelenleg nincs forgalomban olyan magyar pénz, amit író arcképe díszítene. Korábban viszont Ady Endre portréja az ötszázason volt látható az 1970-es kibocsátás és az 1999-ben történt bevonás között, a papír tízforintost pedig Petőfi Sándor arcképe díszítette 1960-tól 1992-ig.

Ady Endre Forrás: Wikipedia

Ha a Magyar Nemzeti Bank a jövőbeli generációkra gondolva új pénzt bocsátana ki, és a kolumbiai jegybankhoz hasonlóan a közelmúltban alkotó írók közül akarnának választani, szerintünk Esterházy Péter, Faludy György, Kertész Imre, Márai Sándor, Szabó Magda és Weöres Sándor jöhetne szóba.

Szavazzon!

Melyik magyar író mutatna jól pénzen?