Egy film díszletében bukkantak rá az elveszettnek hitt magyar festményre

Budapest, 2014. november 26.
Kelen Anna (b) és Barki Gergely művészettörténészek (j), valamint Virág Judit  galériatulajdonos Berény Róbert Alvó nő fekete vázával című, kilenc évtized után hazatért, elveszettnek hitt festményéről, a képvadászat részleteir
Budapest, 2014. november 26. Kelen Anna (b) és Barki Gergely művészettörténészek (j), valamint Virág Judit galériatulajdonos Berény Róbert Alvó nő fekete vázával című, kilenc évtized után hazatért, elveszettnek hitt festményéről, a képvadászat részleteiről és a festményhez kapcsolódó szerelmi történetről tartott sajtótájékoztatón Budapesten, a Virág Judit Galériában 2014. november 26-án. MTI Fotó: Kallos Bea
Vágólapra másolva!
Mintegy kilenc évtized után visszakerült Magyarországra Berény Róbert festőművész egyik elveszettnek hitt főműve, az Alvó nő fekete vázával című festmény, amelyre egy amerikai film díszletei között bukkantak rá.  A műalkotást a Virág Judit Galéria bocsátja aukcióra december 13-án,  a kikiáltási ár 34 millió forint lesz. 
Vágólapra másolva!

A kép kalandos körülmények között került elő: Barki Gergely művészettörténész 2009 karácsonyán a Stuart Little, kisegér című filmet nézte gyermekével a tévében, amikor a díszletben feltűnt neki a kép.

Ez az a jelenet a Stuart Little kisegér című filmből, amelyben Barki Gergely művészettörténész felfedezte a háttérben Berény Róbert Alvó nő fekete vázával című, elveszettnek hitt festményét Forrás: MTI/Kallos Bea

Kiderült, hogy az értékes alkotást egy pasadenai kereskedésben vásárolták a készítők a filmhez, majd a Berény-kép egy szappanoperában is „szerepelt", mielőtt a szakembernek sikerült beazonosítania és öt évnyi munkával hazahoznia.

A Nyolcak tagja

Az Alvó nő fekete vázával című kép Berény Róbert (1888-1953) második feleségét, Breuer Etát ábrázolja, 1927-1928 fordulóján készülhetett, és a Nyolcak tagja egyik főművének számít. A festő a Tanácsköztársaságban betöltött szerepe miatt emigrációba kényszerült és Berlinben telepedett le.

Az Alvó nő fekete vázával című kép licitje 34 millió forintos kikiáltási árról indul a decemberi aukción Forrás: MTI/Kallos Bea

Itt ismerte meg magyar származású feleségét, a tehetséges csellistát. 1926-ban amnesztiát kapott, és feleségével együtt tért vissza Budapestre.

Évtizedekig keresték

Barki Gergely művészettörténész, a Berény-életmű kutatója elmondta, kollégáival évtizedek óta fáradoznak azon, hogy felkutassák a magyar művészet rejtett vagy elfeledett műkincseit, amelyekről általában kevés információ áll a rendelkezésre, és legtöbbször csak fekete-fehér reprodukciókon vagy sok esetben karikatúrákon jelennek meg.

A művészettörténész felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt évszázad történelmi viharainak köszönhetően a magyar műkincsek szétszóródtak, nem maradtak egy tulajdonban, míg a külföldi festők esetében az életművek csaknem 90 százaléka elérhető.

"A kép felbukkanása azt igazolja, hogy a kutatóknak mindig nyitott szemmel kell járniuk, még akkor is, ha éppen nem a munkájukra koncentrálnak. Azóta én is másképpen nézem a filmeket".

Kalandos hazatérés

Barki nem ismerte a kép eredeti színeit, hiszen csak egy 1928-as kiállításról készült fekete-fehér reprodukció állt a rendelkezésére. A felfedezés után két évvel utazott Washingtonba.

Találkozott a Stuart Little, kisegér című film díszleteseinek asszisztensével, akinek fogalma se volt arról, hogy ki festette a pasadenai antikváriusnál megvett képet. Miután elszerződött az amerikai filmvállalattól, megvásárolta a festményt és a hálószobája falára függesztette ki.

Kilenc évtized után került haza Berény Róbert egyik főműve Forrás: MTI/Kallos Bea

Nem derült fény arra, hogy miként került a kép a tengeren túlra, annyit lehet tudni, hogy utoljára 1928-ban az Ernst Múzeum márciusi csoportos kiállításán szerepelt, de a kép hátoldalán a Munkácsy-céh 1928-as novemberi tárlatának pecsétje is látható.

34 milliós kikiáltási ár

Virág Judit, a galéria tulajdonosa elmondta, hogy a Nyolcak csoport tagja 1928-tól főművek sorozatát hozta létre. Ennek legismertebb darabjai közé tartozik a Csellózó nő, az Árnyék és Olympia, az Alvó nő rókával, az Eta bundában, az Eta macskával és a most bemutatott festmény is.

Kelen Anna (b) és Barki Gergely művészettörténészek (j), valamint Virág Judit galériatulajdonos állnak a kalandos képvadászat nyomán hazatért festmény mellett Forrás: MTI/Kallos Bea

"A kép tökéletes szintézise mindannak, ami Európában lezajlott. Benne van a francia elegancia és nagyvonalúság, valamint az art deco és a németek szigorúbb, szerkezetesebb jelenléte is felfedezhető rajta" - mondta a galériavezető hozzátéve, hogy a festmény színvilága az orosz és a holland avantgárd jegyeit viseli.

Az Alvó nő fekete vázával című kép licitje 34 millió forintos kikiáltási árról indul a decemberi aukción.