A cimbalom ezer arca

világraszóló
Vágólapra másolva!
Balogh Kálmán és Lukács Miklós a Világraszóló fesztivál cimbalmos koncertjének házigazdája. Duójuk attól izgalmas, hogy míg Balogh Kálmán számára az ötletforrást a különböző népzenék adják, Lukács Miklós a dzsessz műfajából merít ihletet. Közös nevezőjük a zeneakadémiai klasszikus zenei képzés során megszerzett hangszerismeret.
Vágólapra másolva!

A Balogh-Lukács duó új lemezének anyagából a Müpában hallhat először számokat a közönség. A koncerten a cimbalom közös ősökre visszavezethető pengetős rokonai közül a magyarországi népzenében használt citera, koboz és hárfa is színpadra kerül.

A cimbalom két verővel ütve megszólaltatott húros hangszer, a citerafélék családjába tartozik. Vízszintes helyzetű, trapéz formájú, dobozszerű hangszerteste van, melyen teljes szélességben diatonikus vagy kromatikus hangolású húrok sorakoznak.Régi, népi változata a kiscimbalom, ez magyar nyelvterületen már ritkaság, de az alpesi országokban, Kelet-Európában, a Balkánon ma is használatos. Továbbfejlesztett változata a nagyobb, hangtompító pedállal ellátott, lábakon álló pedálcimbalom, melyet Schunda Vencel József budapesti hangszergyáros alkotott meg a 19. század vége felé, majd a 20. században idősebb és ifjabb Bohák Lajos fejlesztett tovább. Elsősorban cigányzenekarok fontos tagja, de népi hangszerként is ismert, és Rácz Aladár cimbalomművész munkássága nyomán komolyzenei koncerteken is szerepet kap.
Forrás: Wikipédia