A Vujicsics nem pusztán zenekar

vujicsics együttes
Vágólapra másolva!
A Vujicsics együttes a hagyományőrző feldolgozásmód útját választotta: nem értelmezte újjá a délszláv zenei tradíciót, de zenéjük nemzetiségi hovatartozástól függetlenül bárki számára élvezetes lehet. Az első nagylemezüket Vujicsics Együttes címmel 1981-ben jelentették meg, majd a Szerb és horvát népzene, a Samo sviraj, a Vujicsics 25 és a Podravina következett, de számos színházi és filmzene is megőrizte játékukat.
Vágólapra másolva!

Az együttes 1974 tavaszán alakult Pomázon, mint a helyi nemzetiségi táncegyüttes zenekara. Alapítója Vujicsics Tihamér, a szerb anyanyelvű magyar zeneszerző, aki elsősorban a szerbek népzenéjét (Palóc fantázia, Kalotaszegi concerto, Drágszéli táncok) gyűjtötte és népszerűsítette Magyarországon. Ő írta a Bors és A Tenkes kapitánya című tv-sorozat zenéjét. Egy máig nem tisztázott damaszkuszi repülőgép-szerencsétlenség áldozata lett, a Malév 240-es járata 1975. szeptember 30-ánzuhant le kora hajnalban.

A Vujicsics nem pusztán zenekar, hanem alkotói és pedagógiai műhely is, és fontos szerepet játszik a magyarországi szerb és horvát közösségek zenei önismeretének megtartásában. Az együttes tagjai ezer szálon kötődnek a Zeneakadémiához, a szentendrei zeneiskola Vujicsics Tihamér nevét viseli.

A hét tagú zenekarból négyen az alapítók közé tartoznak. A Vujicsics együttes tagjai: Borbély Mihály (fúvós hangszerek); Brczán Miroszláv (tambura); Eredics Áron (tambura); Eredics Gábor (tambura); Eredics Kálmán (bőgő); Szendrődi Ferenc (tambura); Vizeli Balázs (hegedű).

Díjaik: Ki mit tud? első díja népzenei kategóriában (1977), eMeRTON (2000), Kossuth-díj (2014)

A negyvenéves jubileumi koncertjük címe Hej, barátom…, legközelebb november 26-án lépnek fel a Müpában. A koncerten Szörényi Levente és Tolcsvay László is közreműködik.