Nyakkendőmintát tervezhetett a BKK különdíjasa

BKV, munkaruha, illusztráció
Vágólapra másolva!
A BKK két éve azzal díjazott egy fiatal tervezőt, hogy részt vehet a vállalat új egyenruháinak tervezésében. A különdíjas dizájnerre végül a kendők és nyakkendők mintáját bízták rá, az új kollekciónak azonban egyelőre nyoma sincs.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) két éve különdíjat ajánlott fel a második Gombold Újra! Divat a magyar nevű pályázaton. A jutalom az volt, hogy a díjazott részt vehet a központ által felügyelt BKV utcán és járműveken dolgozó munkatársainak formaruhájának megtervezésében. A különdíjat Molnár-Madarász Melinda kapta.

A BKK vezetője, Vitézy Dávid a díjátadón azt mondta, hogy a BKK fontosnak tartja a fiatal, kreatív magyar tehetségek ösztönzését, a nem megszokott, lendületes és kreatív megoldásokat, és a különdíjjal a közlekedési vállalat azon céljához igyekezett közelebb kerülni, hogy "az igen változatos összképet javítva ezúton is növeljük a jegyellenőrökbe vetett bizalmat".

Molnár-Madarász Melinda ruhái a 2012-es Gombold újra! versenyen Fotó: Mudra László - Origo

Hamarosan itt a legújabb Gombold újra! verseny, és ezzel a felajánlás második évfordulója, az új formaruhának azonban nyoma sincs. Januárban megkérdeztük a BKK-t, hogy mikorra várhatók az új egyenruhák, akkor ezt a választ kaptuk: „A Budapesti Közlekedési Központ a BKV Zrt.-vel közös ajánlatkérőként indította el formaruha-közbeszerzési eljárását, melyen a 2014. január 3-i határidőig négy cég jelezte részvételi szándékát. Az eljárás következő üteme január végétől, a pályázók ajánlatadásával folytatódik.”

A jutalom: kendőminta-tervezés

Vártunk kicsit, és áprilisban ismét megkerestük a BKK-t, hol tart az ügy, és mit fog tervezni Molnár-Madarász Melinda (aki amúgy textil- és ruhatervezőként és vizuális környezetkultúra szakos tanárként végzett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, saját márkája a Meyke design). Azt is szerettük volna megtudni, hogy az említett négy cég közül melyik lett a befutó, de mint a válaszból kiderült, a BKK még mindig az ajánlatokat várja.

Az viszont megtudtuk, hogyan is vehet részt mindebben a vállalat különdíjasa: ő tervezhette meg a formaruha-kollekció férfinyakkendőjének és női kendőjének mintáját.

2009-ben 400 millióért cseréltek kollekciót

Molnár-Madarász úgy gondolja, hogy a magyar népi hagyomány képviselete miatt eshetett éppen rá a választás 2012-ben. A formaruha tervezésekor is innen merített: az inspirációt a kalotaszegi forgómotívumok adták, amelyeket a nyakkendő és a kendő tervein stilizált formában jelenített meg. „Ez különböző ritmusokból áll, forgómotívumot is tartalmaz, mely a kerekekre és a BKK logójára is emlékeztet” – mondta a tervező. Sok tervet leadott a cégnek, többféle szín is felmerült, végül – jelenlegi tudomása szerint – a halványszürke, lilás szín lehet a befutó, de ez még változhat.

A BKK azt nem árulta el, hogy ki tervezi a kollekció kendőn és nyakkendőn kívüli részeit, és azt sem tudta megmondani, mikorra készülhetnek el az új formaruhák. Információnk szerint végül a BKK alkalmazottai – azaz a központban dolgozók és a jegyellenőrök – kapják majd meg az új egyenruhát, a BKV-sok – mint a járművezetők – pedig maradnak az eddigi ruhákban.

2008 óta ilyen a BKV-szett Forrás: MTI/Honéczy Barnabás

A BKV (akkor BKK még nem volt) legutóbb 2008-ban írt ki formaruha-pályázatot, majd rendelt 7700 dolgozója részére új téli-nyári kollekciót. A Makány Márta által tervezett munkaruhákat az EMEF (Első Magyar Egyen- és Formaruha Divatáru Gyártó Kereskedelmi Holding) Zrt. gyártotta le egy évvel később. Akkori sajtóhírek szerint a BKV körülbelül 400 millió forintos összegű megállapodást írt alá a ruhák leszállításáról.