Scott Asheton, 1949-2014

25th Annual Rock And Roll Hall Of Fame Induction Ceremony - Press Room MUSIC GettyImageRank3
NEW YORK - MARCH 15: Inductee Scott Asheton of The Stooges attends the 25th Annual Rock And Roll Hall of Fame Induction Ceremony at the Waldorf=Astoria on March 15, 2010 in New York City. Stephen Lovekin/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
64 éves korában elhunyt Iggy Pop úttörő zenekara, a Stooges dobosa, a halála okát egyelőre nem közölték.
Vágólapra másolva!

Scott Asheton a bátyjával, a gitáros Ronnal kezdett zenélni a Michigan állambeli Ann Arborban, de ez csak akkor vált komollyá, amikor csatlakozott hozzájuk a frontember, Iggy Pop, és a basszusgitáros Dave Alexanderrel alakult meg a Stooges 1967-ben. Az együttes a maga idejében csak kultikus népszerűséget szerzett, és három albuma (The Stooges, Fun House, Raw Power) rengeteg mindenkire hatással volt a punk és az új hullám nemzedékéből, és természetesen azóta is. A Stooges 1974-ben oszlott fel, és bár Asheton négy évvel később egy időre újra csatlakozott Iggyhez, majd utána különböző detroiti zenekarokban szerepelt.

Forrás: AFP/Getty Images/Stephen Lovekin

A két Asheton testvér 2000-ben egy punk szupergrupban tért vissza, és Iggy Pop ezen fellelkesülve három évvel később újjáalakította a Stoogest, amely végre nagy közönség előtt játszhatott a világ fesztiváljain, sőt még egy új albumot is készített. 2009-ben azonban Ron Asheton szívrohamban meghalt, Scott pedig két évvel később szélütés miatt kiszállt a zenekarból, és csak alkalmakra tért vissza, illetve a tavalyi új albumon is ő dobolt. "Olyan volt, mint a testvérem. Neki és Ronnak rengeteget köszönhet a világ" - búcsúzott Scott Ashetontól Iggy Pop.