Lou Reed tajcsizás közben halt meg

Vágólapra másolva!
Özvegye szerint otthonában, a fákat bámulva és a gyógyító erejű kínai harcművészet, a tajcsi gyakorlatait végezve távozott az élők sorából Lou Reed, a rockzene vasárnap elhunyt úttörője.
Vágólapra másolva!

A 71 évesen hepatitiszben elhunyt legendás rockzenész halálának körülményeiről az East Hampton Star című helyi lapban megjelent nekrológjában ejtett szót Laurie Anderson. Az özvegy szerint az énekes, aki a kínai eredetű harcművészet mestere volt, "a tajcsi híres 21-es gyakorlatát végezte a levegőben zenészkezeivel", amikor meghalt.

A Velvet Underground együttes alapítóját a felesége egy héttel a halála előtt vitte haza a kórházból East Hampton-i közös házukba, a Long Island-félszigeten lévő előkelő elővárosba, ahol sok időt töltöttek együtt. "Városi létünkre ez volt a spirituális otthonunk" - írta Laurie Anderson.

Az özvegy szerint a haldokló rockzenész ebben a házban töltötte élete utolsó napjait, "boldogan és elámulva a természet szépségétől, erejétől és gyengédségétől". "Reed herceg és harcos volt. Tudom, hogy a fájdalomról és a világ szépségéről szóló dalai sokakat töltenek el azzal a hihetetlen örömmel, amelyet ő érzett az élet iránt" - írta nekrológjában az özvegy.

Reed munkássága jelentősen befolyásolta a világ rockzenéjét, elsősorban a hatvanas-hetvenes években. Nevét a hatvanas évek második felében a Velvet Underground frontembereként ismerte meg a világ. Alkoholról, drogról és halálról szóló szerzeményeik sötét, félelmet keltő hangzása és színpadi fellépéseik erősen hatottak a hetvenes-nyolcvanas évek punk, újhullám és europop irányzataira.

A hetvenes évektől sikeres szólókarrierbe kezdett, húsz stúdióalbuma jelent meg. Nevéhez számos filmzene fűződik, filmszerepeket is vállalt.

Köztudott volt róla, hogy súlyos alkohol- és drogproblémákkal küszködött. Májusban májátültetésen esett át, akkori megmenekülését az orvostudomány csodájának nevezte.