Béna, mint egy opera lengyelül - hat magyar klip

S Olbricht: S_tuder (tape1) videoklip
Vágólapra másolva!
Hat magyar klip nyárról: női test és cicák, drMáriás mimikája, félelmetes alufólia izék, agyevő hangya és tripla visszacsatolás.
Vágólapra másolva!

Az Esti Kornél új dala, a Ne félj arról szól, hogy "a hajó süllyed, ugorjunk, ne félj", és ez van a klipben is, csak éppen csónakkal. A Vad Róbert és Rácz Péter rendezte videó tobzódik a vízalatti és -feletti képekben, kivágásokban, kameraállásokban, és tényleg erős hatást ér el - noha tulajdonképpen semmi többet nem látunk, mint a zenekar csónakázó és vízben lebegő tagjait.

A Tudósok a házastársak szerelmét, vagy inkább szerelmét-gyűlöletét énekli meg a Ha fojtogatsz című dalban (az itt Quarton debütált A legszebb szerelmes dalok című lemezen hallható). A számhoz Tövisházi Ambrus (a zenekar tagja) rendezett klipet. A zenekar tagjai mutatnak be idióta táncokat, van néhány videóeffekt, és akinek ez, no meg drMáriás arca, mimikája nem elég, annak a végén torta.

Az aJna instrumentális Turba című számához rendezett klipet Piller György. A turba, mint az elején a feliratból kiderül, a képzelet, a test és a lélek megzavarodása, és pont ez történik a főszereplővel (Horváth András), miután a hosszú bevezető végén megcsípi a gonosz agyevő hangya. Ezután jön a klip hosszabb és jobb részét kitevő megzavarodás, szép, látványos jelenetekben, majd a végén némi feloldás, legalábbis részben.

S Olbricht nagyszerű, részletesen itt elemzett, Deutsch Amerikanische Tragödie című lemezének S_tuder (tape1) című számához Bartha Máté készített videót. A nagyon szép és egyben kissé gusztustalan, egyszerre konkrét és absztrakt képeket vízzel és némi algával, szeméttel borított üvegről készültek - mint innen kiderül, az Akvárium tetejéről van szó, alulról nézve. A klipnek története nincs, viszont határozott, a zenével tökéletes összhangban lévő hangulati íve igen. Én például eléggé féltem a repülő alufólia izéktől, a repülő autó (illetve nem pont az, lásd az előző linket) viszont megnyugtatott, fogalmam sincs, miért.

A Kozmosz a Másolj kulcsot című számában nem politizál (annak úgysincs jó vége), hanem a párkapcsolatok rejtelmeit tárja fel egy "gerilla szövegvideóban". Ez azt jelenti, hogy a dalszöveget egy bugyis-melltartós lány testére írták fel fekete filccel, a kamera pedig a dalt követve mindig a megfelelő testrészt-szövegrészletet mutatja. Plusz cicák. (A lány: Ági, a videót Laci készítette.)

Norwell Faerben című számához a Syncnoise csapat készített videót, mégpedig a hangból tripla visszacsatolással állították elő a képet egy CoGe nevű programmal és moduláris effektekkel - akármit jelentsen ez, itt lehet egy kicsit utánaolvasni. A klip absztrakt és tényleg, jól láthatóan a minimalista szintizene apró változásaira is reagál, bár a sok villódzás azért egy idő után fárasztó lesz. Itt egy másik, hasonló videó.