Merüljön el Beck egyedi koncertvideójában!

Beck: Hello, Again videoklip
Vágólapra másolva!
Beck különleges, 360 fokos videójában mi irányítunk: hallgathatjuk a zenét a színpadról, nézhetjük azt, amit a 160 zenész látott.
Vágólapra másolva!

A Lincoln új autót készített, ehhez pedig újragondolta 90 éves történetét, vagy valami ilyesmi. Minket ebből most az érdekel, hogy Hello, Again címmel indítottak egy nagyszabású együttműködést művészekkel, akik szintén újragondolnak szuper dolgokat. Beck kiválasztotta magának David Bowie Sound And Vision című klasszikusát, ami az 1977-es Low lemezen jelent meg. A feldolgozáshoz a koncertklip a múlt héten jelent meg, és már ez sem semmi, csupán számszakilag sem: 9 és fél perc, Becken kívül több mint 160 zenész vett részt benne: nagyzenekar, két kórus, a Dap-Kings együttes, elektromos gitárok, dobok, éneklő fűrész, szintik, theremin, hárfa, valamint egy jódlista. Ez látható alább, de aztán még izgisebb dolog jön!

A sima klipen túl ugyanis Beck és Chris Milk rendező "a koncertélményt is újragondolta", ami érthetőbben azt jelenti, hogy egy interaktív, 360 fokos klipet / webes alkalmazást hoztak létre, ami itt található meg. Három darab 360 fokos kamerát használtak: az egyik középen, ahol Beck játszott, a másik a közönségben ment körbe, a harmadik pedig legkívül, ahol az a 160+ zenész állt körben. Mindegyik kamerához egy binaurális mikrofon is tartozott, ami szintén 360 fokban vette a hangokat. Miután jó sokat vártunk a betöltésre, a három kamera között váltogathatunk: láthatjuk és hallhatjuk az eseményeket Beck, a közönség és a rengeteg zenész nézőpontjából is. Mindenhol foroghatunk, és ekkor a képpel együtt a hang is forog: nahát, most jobbról szól a dob, nahát, most balról. (Ez akkor jön ki, ha fejhallgatón hallgatjuk. Továbbá állítólag ha van webkameránk, akkor fejmozgással is irányíthatjuk, hogy mit lássunk.) Ráadásul még több optika között is váltogathatunk, illetve a fenti koncertklipre is átugorhatunk.

Mindez egyszerűbben irányítható, mint amilyennek leírva tűnik, és azoknak, akiket érdekelnek az ilyen technikai érdekességek, legalább arra a kilenc és fél percre biztos folyamatos izgalmakat okoz. Nahát, lehet, hogy tényleg a közönségből hallgatva szól a legjobban a zene? - meg ilyesmik derülnek ki. Másfelől viszont ha csak Beck feldolgozását akarjuk úgy rendesen meghallgatni, akkor még mindig a hagyományos koncertfelvétel a legjobb, már csak azért is, mert nem lesz közben ingerenciánk össze-vissza mozgatni a mouse-t, ami eltereli a figyelmet a zenei tartalomról.

A készítés folyamatáról készült szövegeket, videókat itt lehet böngészni. A Lincoln autójára is sok helyen találunk linkeket.