Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Milliókba kerül Sandy a zeneiparnak

Sandy hurrikán, Egyesült Államok, New York, Manhattan viharfelhőkkel
Vágólapra másolva!
Sok koncertet el kell halasztani, és hiába fizet sok mindent a biztosító, így is buknak a szervezők.
Vágólapra másolva!

A Sandy hurrikán sok minden más mellett a zeneipart is érzékenyen érinti, ezen belül természetesen elsősorban a koncertekkel foglalkozó szervezőket. Az iparági szaklap, a Billboard többmillió dollárra becsli a várható veszteséget. Nem elsősorban arról van szó, hogy koncerthelyszíneket, egyéb ingatlanokat és ingóságokat (felszereléseket stb.) érheti kár, ezt ugyanis a biztosítók kifizetik. Viszont egy-egy nagyobb koncert akár egymillió dollár bevételt is termelhet, amitől elesnek a szervezők, ha a hurrikán miatt elmarad az esemény. Később persze lehet pótolni, de a tervezett pénz addig is hiányzik, és a pótlás idején ugye máshol nem játszhat az előadó. Ráadásul a reklámra, promócióra költött, összesen akár ismét többmillió dollárra rúgó összeg is elvész, hiszen egy később megtartott koncert hirdetését újra kell kezdeni.

Még egy potenciális veszélyforrás van: a koncertekre vonatkozó szerződések kikötik, hogy ha valamelyik fél hibájából elmarad az esemény, akkor annak kárpótlást kell fizetnie. Általában a jogi megfogalmazások gondoskodnak arról, hogy ilyen előre láthatatlan természeti katasztrófákat ne róhassák fel egyik fél hibájának sem; de azért sok múlik azon, hogy pontosan mi szerepel a szerződések szövegében - figyelmeztetett a Billboardnak nyilatkozó szakértő. A nagy koncertszervező cégek rendelkeznek olyan tartalékkokkal, hogy ne fenyegesse őket komolyan a hurrikán, viszont a kisebb promóterek, akik egy-egy eseményre teszik fel a működésüket, kikerülhetnek a piacról.

A lemondott koncertek között szerepel a Journey, John Legend, The xx, Cat Power, Grimes, Ghostface Killah, Devendra Banhart, Swans; illetve jövő tavaszra kellett halasztani a Freedom To Love Now! című fesztivált. Ezen Rufus Wainwright, The National, Beth Orton, a fun. és mások kampányoltak volna a melegházasság engedélyezése mellett - és a jótékonysági koncertet szándékosan szervezték nem sokkal az elnökválasztás elé; bár bizonyára jövőre is aktuális lesz a téma.

Több zenei lap közölt egyébként összeállítást "dalok a hurrikán idejére" témában. Alább a Riders On The Storm, amit mind a Billboard, mind a Guardian ajánl; bár a Global Grind kihagyta.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről