Bill Doss, 1968-2012

Bill Doss
Vágólapra másolva!
43 éves korában meghalt Bill Doss, a nagyhatású amerikai indie rock kiadó, az Elephant 6 egyik alapítója, aki szintén társalapítója volt az Olivia Tremor Control zenekarnak, és játszott az Apples In Stereóban is.
Vágólapra másolva!

Bill Doss halálhírét az Olivia Tremor Control honlapja is megerősítette, ám sem ott, sem pedig másutt nem derül ki, mi okozta a zenész halálát. Doss vezető alakja volt az Elephant 6 kollektívának, mely kezdetben lemezkiadóként is működött a kilencvenes években. A sok közös taggal működő Elephant 6-együttesek a hatvanas évek néhány megkerülhetetlen zenekarának (Beatles, Beach Boys, Zombies) örökségéből táplálkoztak, mindebből sajátos, hol poposabb-rockosabb, hol pszichedelikusabb és kísérletezőbb, hol e kettő között mozgó - de azért egymással összefüggő világokat alkottak meg. Az ide tartozó zenekarok közül az 1998-ban feloszlott Neutral Milk Hotel máig az indie-világ egyik körülrajongott kedvence; az Of Montreal a legismertebb, de az Apples In Stereo és az Olivia Tremor Control is minimum kultikus jelentőségű együttesek.

Forrás: [origo]

Doss a később a Neutral Milk Hotelben kiteljesedő Jeff Mangummal és Will Cullen Harttal alapította meg az Olivia Tremor Controlt 1992-ben, és a változó tagságú együttes 1999-ig összesen két rendes stúdióalbumot, illetve számos kislemezt és EP-t jelentetett meg. 2000-ben a zenekar feloszlott, és Doss előbb The Sunshine Fix néven folytatta tovább (mely néven egyébként még az Olivia Tremor Control előtt is jelentetett meg lemezt), majd az Apples In Stereóban billentyűzött. Doss részt vett a 2010-ben újjáalakult Olivia Tremor Control koncertjein is, de halálakor épp egy új Sunshine Fix-lemezen dolgozott. "Összeomlottunk Bill Doss halálhírétől. Nem találjuk a szavakat" - írja az Olivia Tremor Control többi tagja a honlapon.