Warhol dupla Elvise 37 millió dollárért kelt el

Vágólapra másolva!
A Sotheby's szerdai, New York-i árverésén Roy Lichtenstein és Aj Vejvej művei is egyéni művészi rekordot döntöttek, Warhol Elvise pedig az utóbbi tizenhét évben az első volt, amely feltűnt a piacon. 
Vágólapra másolva!

A háború utáni és kortárs műveket felvonultató aukción 267 millió dollárért (közel 60 milliárd forintért) cseréltek gazdát az alkotások. Warhol Double Elvis című képét 37 millió 47 ezer ötszáz dollárért vásárolták meg. Az ezüst selyemszitanyomat szemből, csípőből tüzelve mutatja be Elvist, a háttérben pedig alig kivehetően jelenik meg a "hős" mása. A Sotheby's szerint 1995 óta ez volt az első Double Elvis, amely feltűnt a piacon. Warhol 22 képből álló sorozatot szentelt az énekesnek, ebből kilencet múzeumok őriznek.

Forrás: AFP/Getty Images/Mario Tama



Lichtenstein Sleeping Girl (Alvó lány) című pop art műve 40 millió dollárért kelt el, így az ár az árverési jutalékkal együtt 44 millió 882 ezer ötszáz dollárra (9,9 milliárd forintra) rúgott. A munka 1964-ből származik, és csak egyszer mutatták be nyilvános kiállításon, 1989-90-ben a Los Angeles-i Kortárs Művészeti Múzeumban.

A kínai művész, Aj Vejvej Sunflower Seeds (Napraforgómagok) című milliárdnyi, kézzel formált, porcelánból készült installációja 782 ezer 500 dollárért (174 millió forintért) ment el. Ebből a sorozatból az alkotó tíz munkát készített. A napraforgókat két éve a londoni Tate Modern is kiállította. A kínai művész korábbi aukciós rekordja 657 ezer dollár volt, amit a Chandelier (Csillár) című alkotásért fizetettek ki.

Az aukció további csúcspontjai közé tartozott Francis Bacon Figure Writing Reflected in Mirror című litográfiája, amely a licitáláson ugyancsak 44 millió 882 ezer ötszáz dollárt ért egy gyűjtőnek. Az 1978-as alkotás egy asztalnál író férfi akt tükörképét mutatja be.

Forrás: AFP/Carl Court
Lichtenstein Sleeping Beauty című képét csak egyszer mutatták be eddig nyilvánosan

A Sotheby's szerda esti sikere az aukciósház múlt heti történelmi rekordját követte, amikor Edvard Munch Sikoly című festményét 119,9 millió dollárért (26,7 milliárd forintért), művészeti alkotásért valaha árverésen lecsapott legmagasabb áron adták el. A tíz legdrágább festményről, illetve a műtárgypiacon egyre nagyobb teret foglaló katari királyi családról ebben a cikkben írtunk.