Anyám engedte a Beastie Boyst

Beatles - Beastie Boys mashup borító
Vágólapra másolva!
A Coldplay és a Red Hot Chili Peppers is Beastie Boys-számokat dolgozott fel; még a Beatles sem maradhatott ki a gyászból. Videók, mixek, letölthető zenék MCA emlékére.
Vágólapra másolva!

Adam "MCA" Yauchról mondtak szép és megható dolgokat sztárok, politikusok (Obama pont nem), sportolók és persze minden újságíró, blogger. De természetesen zenével is emlékeztek rá sokan. A Beastie Boystól magától egyetlen eddig nem ismert, komoly figyelmet kiváltott felvétel került elő, a New Style előadása a Chapelle's Show 2004-ben leforgatott, de végül adásba nem került részében - amit a műsor egyik készítője töltött fel a YouTube-ra, azonban az egyik jogtulajdonos, a Viacom leszedette, állítólag az ügyvédek keményen dolgoznak, hogy bárcsak visszatehessék. Megtekinthető viszont a videómegosztón - meglepetés! - a Coldplay koncerten előadott feldolgozása a (You Gotta) Fight For Your Right (To Party)-ból: a klasszikusból zongorás ballada lett Chris Martinék keze alatt, de a fene egye meg, én nem tudtam nem meghatódni. (A zenekar egyébként nem először játszotta ezt a feldolgozást: 2009-ben is előadták egy fesztiválon, ahol a Beastie Boys is fellépett volna, ám Adam Yauch betegsége miatt lemondták.)

Szintén van videó arról, ahogy a Red Hot Chili Peppers eljátszotta a So What'cha Want instrumentális feldolgozását, illetve Flea variálta a Gratitude basszustémáját. Persze kevésbé ismert zenekarok is megemlékeztek a Beastie Boysról: van egy No Sleep Till Brooklyn a hiphopot jazzbe és okos elektronikába fordító Badbadnotgoodtól; az eredetihez méltóan rövid és velős Tough Guy a punk-indie-miegyéb Bomb The Music Industry!-tól; itt egy Sabotage-részlet az indie-popnak mondott, erről a slágerről elhíresült Fun.-tól. Ahhoz viszont, hogy megnézzük, a Roots hogyan tisztelgett a Beastie Boys előtt Jimmy Fallon műsorában, amerikainak kell lennünk (vagy trükközni az IP-címmel).

A halálhírre reagálva az egyik legnevesebb mashup-készítő, dj BC visszarakta az honlapjára The Beastles projektjét: két albumra osztva, több mint egy órában kever össze Beatles- és Beastie Boys-slágereket. Eredetileg 2004-ben készítette ezt, az EMI ügyvédei akkor leszedették, most a következményekkel mit sem törődve töltötte vissza a mashupokat. (Ha jól veszem ki, néhány hónappal voltunk akkor a messze híresebb, Danger Mouse-t a sztárság felé elindító Beatles + Jay-Z mashup után; az itt van.) A Beatles zenéjét ügyesen vagdosta meg dj BC, összekeverte hiphop-ütemekkel, scratchcsel, funky orgonákkal; a szövegek főleg a Beastie Boystól jönnek, de azért Lennont és McCartney-t is lehet hallani. Ha az újdonságértéke nagyban csökkent is nyolc év alatt, ma is szórakoztató: lendületes és szellemes, gyakran kifejezetten vicces.

Természetesen sok mix is készült - itt van egy elég jó -, de egyik sem váltott ki olyan visszhangot, mint Mick Boogie Grand Royal című mixe. Ez néhány hete került fel ide, amikor a Beastie Boyst beiktatták a Rock And Roll Dicsőségcsarnokba. Majdnem 80 perc, tele van ritkaságokkal, remixekkel, alternatív verziókkal és tényleg kifejezetten jó mix. Előkerültek koncertfelvételek is, például itt van egy 1996-ból, viszonylag jó hangminőséggel, kivéve az elejét. (A blogger visszaemlékezése így kezdődik: "Tizenkét éves voltam, amikor anyám nagy meglepetésemre megengedte, hogy megvegyem a Licensed To Illt.") Friss remixet én csak egyet találtam, de biztos jönnek még; ChrisAre a So What'cha Wantot kente szét elég jól.