1,9 milliárd forint egy Picassóért

Vágólapra másolva!
Jóval a becsült ár fölött, 6,3 millió euróért (1,9 milliárd forintért) kelt el szerdán Pablo Picasso Tete de femme című, nagy szerelméről, Dora Maarról festett portréja a Sotheby's párizsi árverésén.
Vágólapra másolva!

A modern művészeti aukció fénypontja volt a magángyűjteményből előkerült kép, amely először fordult meg árverésen. A művet előzetesen 3-5 millió euró értékűre taksálták.

"Dora Maar jelentősége Picasso életében legendás és rendkívül fontos" - emlékeztetett az árverés előtt Thomas Bompard, a Sotheby's impresszionista és modern művészeti részlegének francia igazgatója.

A művész Dora Maar-korszaka 1937-es találkozásuktól a második világháború végére eső szakításukig tartott. Picasso 1939. október 17-én festette a Tete de femme című képet új műtermében, a Villa de Voiliers-ben. Mint az árverési ház illetékese megjegyezte: a Dora Maar-gyűjtemény emlékezetes 1998-as árverése óta nem került kalapács alá egyetlen Maar-portré sem Picassótól.

A szerdai árverés másik sztárja a festő Femme assise című alkotása volt, amelyért 2-4 millió eurót vártak. A kép, amelyet a mester pár nappal a Tete de femme előtt festett, végül 3,4 millió euróért cserélt gazdát. A portré feltehetően Marie-Therese Waltert ábrázolja.

A párizsi aukció 20,7 millió eurós (6,2 milliárd forintos) kiugróan magas bevétellel zárult.