Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Főzésre és hideg ellen is jó az olcsó magyar hokedli

Vágólapra másolva!
A túlélést segítené a fagyokban a Kálha, amelyen ülni és főzni egyaránt lehet, éjjel pedig megóvhatja a kihűléstől a tulajdonosát. Toronyi Péter találmánya még nem került sorozatgyártásba, a tesztdarabokat a jövő télen Bódvalenke rászorulói kapnák ingyen, a Kálha anyagának ára 1500 forint. A nomád életmódhoz nehezen alkalmazkodik a modell, viszont rozoga házakban hasznos lehet.
Vágólapra másolva!

Toronyi Péter olyan tárgyat tervezett, amely növelhetné azoknak a mélyszegénységben élőknek a komfortérzetét, akiknek a fagyos idő megkeseríti az életét. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tizedik félévét taposó, a masterképzésen másodéves formatervező hokedlire emlékeztető tárgya fűthető: székként, testmelegítésre és akár tűzhelyként is használható.

"Az őszi félévben az volt a feladat, hogy az emberi problémákat figyelembe véve a fenntartható életre találjunk ki egy tárgyat, low-tech megoldással. Az is cél volt, hogy a tárgy lehetőleg visszaállítható legyen a körforgásba" - magyarázza Toronyi Péter, aki idén lesz 25 éves.

Eleinte sötétben tapogatózott, majd egy kolumbiai-magyar barátjához fordult, illetve az ő 2000 méteres magasságban élő szüleihez, akiktől a rosszul szigetelt bádogvárosok lakóinak problémáiról tájékozódott. Könyvtárakban kutakodott tovább, és beszélt a Bódvalenkén élőkkel is. Így jutott arra az ötletre, hogy olyan tárgyat tervez, amely könnyen és olcsón felmelegszik.

Egy fűtési szezont simán kibír

Fontos volt, hogy a tárgyat helyi erőforrásból elő lehessen állítani. "Úgy lehet igazán jól tervezni, ha van egy lokális megoldás, amely globálisan is működni tud. Fontos volt, hogy ne kelljen szállítani, helyi anyagokból helyi mesteremberek bárhol el tudják készíteni" - összegzi elsődleges szempontjait. Így lett a Kálha anyaga úgynevezett samottos agyag. Az agyag a világ sok pontján megtalálható, jól bírja a hőmérséklet-ingadozást, jó a hőtartó képessége, és samottal keverve nem könnyen reped meg. Beszélt egy kályhakészítővel is, akinek a számításai szerint legalábbis egy fűtési szezont simán kibír, mielőtt elporladna. Ami pedig a legfontosabb, nem kell hozzá elektromos áram vagy más, sokak számára nehezen hozzáférhető energiaforrás: olyan, mint egy hordozható grillszett, a begyújtásához elég néhány gally vagy hulladék fa.

Forrás: Toronyi Péter
A Kálha begyújtásának folyamata

Ülés, fekvés, főzés

A Kálha többfunkciós: rá lehet ülni, így kellemesen meleg ülőfelületet biztosít, felmelegíti a felhasználó testét. Hogy a rajta ülő ember ne sérüljön meg, mint a Dózsa György-emlékversenyek rezsón versengő indulói a gólyatáborokban, egy kiszedhető határoló-elválasztó elemet is beépített, amely fölé, a felső részbe áramlik a meleg levegő.

Tényleges életmentő funkciója a tervező szerint ágymelegítőként jelentkezhet. Felső ülőelemét ugyanis, miután felmelegedett, le lehet venni, és - ágymelegítőként, a takaró alatt vagy szorosan átölelve - alvás közben melegíti az ember testét, így óvja meg a kihűléstől. Nem tűzforró, így nem égeti meg a használóját, viszont néhány órán át tartja a hőt. Az éjszakát állítólag akkor bírja végig, ha használójával együtt be van takarva. Mindezek mellett kis tűzhelyként is használható a Kálha, azaz melegíteni lehet rajta, akár egy villanytűzhely lapján.

Forrás: Toronyi Péter
Minitűzhelyként is működhet

A nomád életmódot nem bírja

"Nem hajléktalanoknak készült" - oszlatja el Péter a szociálisan érzékeny találmányával kapcsolatos leggyakoribb tévedést. "Nem alkalmas a nomád életmódra, mert cipelni kell. Olyan embereknek terveztem, akiknek van épített háza, még ha rozoga is" - magyarázza.

Ahhoz, hogy elterjedhessen a termék, előbb még le kell tesztelni. A koncepció egyelőre viszont csak egy méretarányos gipszmodellben ölt testet. Első lépésként Péter egy jó fazekast vagy korongozót keres, akivel elkészítteti a prototípust. Egy bódvalenkei szervezet tesztelné az első darabokat, amelyeket a következő télen kapnának meg a falu rászoruló lakói. Emellett pályázatokra is beadja a terméket, és számítana a UNICEF és a Máltai Szeretetszolgálat segítségére is. A tényleges anyagár számításai szerint 1000-1500 forint lenne, a rászorulók pedig ingyen kapnák a Kálhát.

Forrás: Toronyi Péter
Az alvó embert is melegítheti

Nemzetközi designdíj után jött a Kálha

A tervezés külön érdekessége, hogy a megoldást végül Szingapúrban dolgozta ki, ahová azért utazott, hogy egy korábbi tárgyáért átvegye a világ egyik legnagyobb presztízsű designdíját, a Red Dot Designt. A Nissyoku nevű világítótestet 2010-ben készítette egy harmadéves egyetemi tervezési feladat során. Diák kategóriában megnyerte vele a Magyar Formatervezési Díjat is. Péter szerint a lámpát 2013-ban valószínűleg már lehet majd kapni a világ több országa mellett Magyarországon is, eddig Japánból, Párizsból és a Közel-Keletről is érkeztek rá megrendelések.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről