Múzeumigazgatók a magyar művészeti színtér legbefolyásosabb emberei

Vágólapra másolva!
Bencsik Barnabás, a Ludwig Múzeum főigazgatója vezeti az idén először megjelent úgynevezett Magyar Power 50 listát, amelyet 25 neves, a hazai képzőművészet és a műkereskedelem világát belülről ismerő szakember állított össze - írja a Portfolio.hu weboldal. A hazai művészeti színtér legbefolyásosabb embereiről készült rangsor második helyezettje a Szépművészeti Múzeum igazgatója, Baán László.
Vágólapra másolva!

A képzőművészet és a műkereskedelem nemzetközi világában minden évben nagy várakozás előzi meg az ArtReview című tekintélyes művészeti folyóirat Power 100-as listájának megjelenését, mely adott évi teljesítménye alapján rangsorolja a kortárs művészeti színtér száz legbefolyásosabb személyiségét - művészeket, múzeumigazgatókat és kurátorokat, galeristákat és aukciósházak vezetőit, műgyűjtőket és műkritikusokat, művészeti könyvek és folyóiratok kiadóit, vásárszervezőket és művészeti honlapok készítőit.

Az ArtReview által a listájában alkalmazott gyakorlatot követve idén először Magyarországon is készült hasonló rangsor, melyet a Műértő szerkesztőségének felkérésére 25 neves, a hazai képzőművészet és a műkereskedelem világát belülről ismerő szakember állított össze - írja a Portfolio.hu. A "Magyar Power 50"-et a Műértő december 1-én a Ludwig Múzeumban tartott rendezvényen mutatta be; a teljes rangsor a folyóirat ma megjelent számában olvasható.

A lap szerint az egyes kategóriák közötti arányok nem mutatnak jelentős eltérést a nemzetközi listáktól: a legbefolyásosabbak közé tartozók 30 százaléka múzeumi vezető, kurátor, művészettörténész. A művészek aránya (28%) némileg magasabb, mint a nemzetközi listán, a műgyűjtők súlya ugyanakkor, legalábbis egyelőre, jóval alacsonyabb, 12%. A műkereskedők, galériások, aukciósház-vezetők súlya (22%) összhangban áll a nemzetközi tapasztalattal. A fennmaradó 8 százalékon műkritikusok, kultúrpolitikusok, kommunikációs szakemberek és újságírók osztoznak.

A hazai lista helyeinek negyedét foglalják el a nők, túlnyomó többségük a művész, illetve a műkereskedő kategóriában. Az ArtReview listáján a nők évről évre nagyobb súllyal képviseltetik magukat; mintegy fél évtizede tartottak a mi 25 százalékunknál, jelenlegi arányuk már meghaladja a 30%-ot is.

A lap szerint az első Power 50-es lista csak egy pillanatfelvétel, mely a mérhető kritériumok szinte teljes hiánya miatt nem is lehet teljesen objektív. Igazán érdekes elemzésekre szerintük majd néhány év múlva kínálkozik esély.

A Power 100-as, idén tizedik alkalommal publikált névsora élén az ismert kínai képzőművész és a kínai társadalom demokratizálásának elkötelezett harcosa, Ai Weiwei áll. Mögötte Hans Ulrich Obrist és Julia Peyton-Jones, a londoni Serpentine Gallery vezetői lettek a másodikak, míg a harmadik helyre Glenn D. Lowry-t, a new yorki MoMA igazgatóját rangsorolták.

Forrás: Portfolio.hu
Forrás: Portfolio.hu