Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Osztrákoknak írja első operáját Kurtág György

Vágólapra másolva!
Kurtág György zeneszerző Samuel Beckett brit drámaíró egy abszurd drámájából írja első operáját a Salzburgi Ünnepi Játékok felkérésére. 
Vágólapra másolva!

Egy Beckett-drámából ír operát Kurtág György - erősítette meg Szitha Tünde, a Kurtág György műveit gondozó zenei kiadó promóciós vezetője a Der Standard osztrák napilap értesüléseit. Az újság pénteki számában arról írt, hogy a világhírű magyar komponista első operáját a Salzburgi Ünnepi Játékok vezetőjének felkérésére írja, és 2013-ban fogják bemutatni.

"Noha (Pereira) csak novemberben ismerteti terveit, egy s más már ismertté vált. Az a hír járja, hogy Kurtág György az ünnepi játékok megbízásából megírja első operáját" - fogalmazott a cikk, amely szerint 2013-ban tartanák az ősbemutatót és a karmester Ingo Metzmacher lehet.

Szitha Tünde elmondta: egyelőre annyit árulhat el, hogy valóban a 2013-as Salzburgi Ünnepi Játékokra tervezik az ősbemutatót, és hogy az opera Samuel Beckett neves brit drámaíró 1957-ben született műve, A játszma vége alapján készül.

A magyarul Végjáték címen is ismert mű az abszurd színház, az antidráma egyik kulcsalkotása, amelyben Beckett a halál órájában széthulló emberi személyiség pusztulását vitte színpadra egy sakkjátszma utolsó lépéseiként.

A 85 éves, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerzőt világszerte komoly szakmai megbecsülés övezi, nevét gyakran említik Bartók Béláé mellett. 1998-ban megkapta a zenei Nobel-díjként számon tartott Ernst von Siemens Stiftung-díjat. Főleg kamaradarabokat ír; számos műve irodalmi ihletettségű, például Tandori Dezső, József Attila, Pilinszky János, Anna Ahmatova és Kafka műveit is "megzenésítette".

A Salzburgi Ünnepi Játékok 1993-as megújulása óta mindig kiemelten foglalkozott Kurtág György művészetével: szinte valamennyi évben szerepelt a programban Kurtág-mű, illetve 2004-ben a magyar zeneszerző életműve volt a kortárs zenei koncertek középpontjában.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről