Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Nem kapnának helyet az új érdekvédelmi tanácsban az alternatív színházak

Vágólapra másolva!
Az előadóművészeti törvény módosítását célzó indítványt vitatta meg hétfői ülésén az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottsága. Karácsony Gergely LMP-s alelnök az alternatív társulatok védelmében érvelt, L. Simon László fideszes elnök szerint viszont a "küzdés motiváló erő". Hiller István volt kultuszminiszter attól tart, az államnak többe kerül majd a színháztámogatás a módosítás után. 
Vágólapra másolva!

L. Simon László, a bizottság elnöke - aki Németh Zoltánnal, a Fidesz fővárosi frakciójának vezetőjével és Puskás Imrével, a Tolna megyei közgyűlés fideszes elnökével együtt múlt héten nyújtotta be a javaslatot - azzal indította vitára a bizottság hétfői ülésén a módosítást, hogy széleskörű egyeztetés után a szakmai szervezetek javaslatait "többé-kevésbé" bedolgozták a dokumentumba.

A többé-kevésbé megjegyzés magyarázata - mint mondta - , hogy az alternatív színházaknak az a kérése, hogy lehessen delegátusuk a létrejövő új testületben, a Nemzeti Előadóművészeti Érdekegyeztető Tanácsban (NEIT), technikailag nem teljesíthető, mert előbb alakul meg a tanács, mint hogy kiderülne, kik kerülnek a pályázati kategóriába. A módosítás egyik fő eleme ugyanis, hogy a korábbi hat helyett három nyilvántartási kategória lenne: nemzeti, kiemelt és pályázati. A csoportosítást rendeletben szabályozná később a nemzetierőforrás-miniszter. L. Simon László elmondta, az alternatív művészeti intézmények érdekeit e rendeletek megalkotása során fogják érvényesíteni.

Karácsony Gergely, a bizottság LMP-s alelnöke megjegyezte, hogy a szakmai szervezetekkel való egyeztetés annyira sem volt nyilvános, hogy a bizottság tagjai ezek jegyzőkönyvét megkapják. Szerinte hiányzott a társadalmi párbeszéd alapvető kérdésekről, például arról, hogy a mindenkori miniszternek mekkora a politikai felelőssége, milyen lehet a beleszólása egy-egy művészeti ágazat kérdéseibe.

Karácsony Gergely aggályosnak vélte, hogy míg az alternatív színházak az eredeti törvényben szereplő fix támogatási arány (az összes előadóművészeti társulat állami támogatásának 8 százalékáért pályázhatnak most) garanciájával biztonságosan működhettek, addig ez a módosítással veszélybe kerül, ami megosztja a szakmát.

L. Simon László válaszában fölöslegesnek tartott minden, az alternatív szervezetekkel kapcsolatos félelmet. Úgy vélte, a küzdés a támogatásért motiváló erő. A bizottság elnöke hangsúlyozta, úgy készült el a törvényjavaslat, hogy az ne veszélyeztesse azt a jelentős anyagi forrást, ami a társasági adókedvezménnyel jut a magyar színházi világba.

Karácsony Gergely többek között arra is kíváncsi volt, miért nem a kormány nyújtotta be a törvénymódosítást. L. Simon László - a vita végén - erre annyit válaszolt, hogy országgyűlési képviselők előterjesztése a módosítás, a kodifikációs munkát is ők végezték el, amihez a szaktárca és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium is hozzájárult.

Gulyás Dénes képviselő (Fidesz) sokallta a 70 százalékos arányt a nyilvántartásba vételhez, a törvényjavaslat ugyanis arra kötelezné a szimfonikus zenekarokat, kamarazenekarokat, énekkarokat, hogy ilyen arányban foglalkoztassanak felsőfokú diplomával bíró művészeket.

L. Simon László válasza szerint az egyeztetéseken a szakmai szervezetek a 80 százalékos arányt is elfogadhatónak tartották, ennek ellenére került a javaslatba a 70 százalék. Mint rámutatott, a törvény hatályba lépése után még lesz egy átmeneti időszak, bevezetési kedvezmény, hiszen a néptánc világában a kritérium sokkal nehezebben teljesíthető, mint egy kiemelt fővárosi színháznál. A bizottsági elnök szerint ezt a kérdést a végrehajtási rendelettel megnyugtatóan lehet kezelni, a 70 százalékos követelmény egyébként is a nemzeti intézményeket érinti.

Hiller István (MSZP) volt kulturális miniszter azt hangsúlyozta: a 2008-as törvény erénye, hogy létrejött, de lehet és szükséges is korrigálni. Szakértőik azonban "forintosították" a törvényjavaslatot, és megállapították: szerkezetében pénzigényesebb, mint az előző. Hozzátette: tart tőle, attól függ majd, melyik szervezet kerül a normatív, illetve a pályázati kategóriába, hogy mennyi pénz áll a költségvetésben rendelkezésre a normatív, állami finanszírozásra. Megjegyezte: a törvényhez kapcsolódó jelenlegi költségvetési támogatás 35 százalékát vonták el idén, ami már kritikus állapotot eredményezett. Kevesebb támogatás esetén kaotikussá válhat a helyzet - figyelmeztetett Hiller István.

L. Simon László a vita végén hangsúlyozta: mindent elkövetnek, hogy megfelelő költségvetési pozíciót vívjanak ki a törvény számára. Hammerstein Judit, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős helyettes államtitkára elmondta: a tárca üdvözli a törvénymódosítást. Hozzáfűzte: a végrehajtási rendeletek megalkotásába a szakmai szervezetek képviselőit is bevonják majd.

A törvényjavaslathoz a hétfői ülésen egy módosítást is elfogadott a bizottság, amely kötelezővé tenné a produkcióknál a korhatár megjelölését. Az előadóművészeti szervezeteknek önbevallásos alapon kellene feltüntetniük a műsorfüzetben, plakáton, hogy a produkció 14, 16 vagy 18 éven felülieknek ajánlott-e.

Az előadóművészeti szervezetek támogatásáról és sajátos foglalkoztatási szabályairól szóló törvény módosítását szolgáló javaslatot a bizottság 11 igen szavazattal - 4 tartózkodás mellett - támogatta.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről