A letartóztatott kínai ellenzéki művész is kiállít a velencei biennálén

Vágólapra másolva!
A hivatalos kínai pavilon mellett külön kiállítóteret kapnak a velencei biennálén Kína ellenzéki művészei, köztük az áprilisban őrizetbe vett Aj Vejvej is.
Vágólapra másolva!

A Cracked Culture című, ellenzéki kínai művészetet bemutató kiállítás nem a biennálé fő helyszínén, a Giardini-kertben, hanem Velence Dorsoduro negyedében, a Palazzo Recanati falai között kap helyet. A tárlat nem versenyez a biennálé legjobb nemzeti pavilonjának járó Arany Oroszlán-díjért.

A tárlat kurátora, Vang Lin szerint a hivatalos pavilonban a "meghamisított kínai művészetet" mutatják be, az ott látható munkákat jegyző művészek egytől egyig a rezsim ellenőrzése alatt állnak. Ezzel szemben az ellenzéki kínai művészetet bemutató kiállításon felsorakoztatott alkotások bepillantást engednek a népköztársaság kortárs művészetébe.

A kurátor a Corriere della Sera című lap hétfői számában a letartóztatott Aj Vejvejt a legbátrabb kínai művésznek nevezte. A művészt április 3-án fogták le a pekingi repülőtéren. Éppen útnak indult volna Hongkongba, április végén pedig Berlinben nyitott volna kiállítást. A két hónapja ismeretlen helyen fogva tartott férfit adócsalással, bigámiával és pornográf képek terjesztésével vádolják. A velencei kiállításon Aj Vejvej művei is láthatók lesznek.

A velencei biennálé 89 ország részvételével június 4. és november 27. között várja a látogatókat.