POSZT: a Nemzeti Színház három előadása a legjobb 15 között

Vágólapra másolva!
Összeállt a 2011-es Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramja: a Nemzeti Színházból három, a debreceni Csokonai Színházból két előadás került a legjobb hazai és határon túli magyar színházi előadások közé. Újra versenyben a budapesti Katona József Színház és a Vígszínház, Zsótér Sándornak és Mohácsi Jánosnak pedig ismét két-két rendezését válogatták be. A következő találkozóra Rockenbauer Zoltán volt kulturális miniszter is válogat.
Vágólapra másolva!

Nyilvánosságra hozták a 2011. június 9. és 18. között megrendezendő XI. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) versenyprogramját. Idén először egy válogató helyett hárman döntöttek arról, a tavaly március és idén március között bemutatott magyar nyelvű előadások közül melyik az a legjobb 15, amely a színházi szakma legrangosabb seregszemléjén megmérettetik. Szilágyi Lenke fotóművész, Vekerdy Tamás pszichológus és Urbán Balázs színikritikus 160 előadásból választották ki a legjobb tizenötöt.

Döntésük szerint hat nagyszínpadi produkció jutott a versenyprogramba. Kettő közülük a Nemzeti Színház előadása: az Andrei Serban rendezte Három nővér és a Mohácsi János rendezte Egyszer élünk avagy a tenger azontúl tűnik semmiségbe című darab (cikkünk róla itt olvasható) jutott a legjobb 15-be. Mellettük a debreceni Csokonai Színház A revizor-ja (rendező: Vlagyiszlav Troickij), az egri Gárdonyi Géza Színház műsorról éppen levett Prolik című előadása (rendező: Máté Gábor), a Vígszínház Mikvé-je (rendező: Michael Docekal) és a budapesti Katona József Színház A mizantróp-ja (rendező: Zsámbéki Gábor) szerepel majd a versenyprogramban.

A stúdióelőadások között szerepel a debreceni Csokonai Színház Mesés férfiak szárnyakkal című előadása (rendező: Vidnyánszky Attila), a Pécsi Nemzeti Színház Parasztoperá-ja (rendező Mohácsi János), a budapesti Bárka Színház Nehéz (rendező: Bérczes László) című darabja és a budapesti Nemzeti Színház Vadászjelenetek Alsó-Bajorországból (rendező: Alföldi Róbert) című produkciója.

A nem kőszínházi társulatok közül bekerült a POSZT versenyprogramjába a budapesti HOPPart Társulat Chicago című musicaljével (rendező: Zsótér Sándor) és a budapesti Pintér Béla és Társulata a Szutyok-kal (rendező: Pintér Béla).

Az eddig csak az offprogramban felbukkanó Színház- és Filmművészeti Egyetem most a versenyprogramba jutott egy előadásával: a Zsótér Sándor rendezte Félelem és macskajaj a Harmadik Birodalomban a nagyokkal fog versenyezni Pécsett.

Két határon túli előadás szerepel még a POSZT versenyprogramjában: a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház A velencei kalmár (rendező: Bocsárdi László) című produkciója és a Kolozsvári Állami Magyar Színház Leonce és Léna (rendező: Tompa Gábor) című előadása.

A következő színházi találkozóra Rockenbauer Zoltán művészettörténész, volt kulturális miniszter, Lőrinc Katalin táncművész és Zappe László színikritikus fogja válogatni az előadásokat.