Magyarokról tart rádióműsort Acél Réka Madridban

Acél Réka, műsorvezető
Vágólapra másolva!
Hétfőtől péntekig, napi hét percben mutatja be Magyarországot Acél Réka egy madridi civil rádióban. A másfél évvel ezelőtt Spanyolországba költözött műsorvezető november 2-án indította a Magyar tabletták című műsort, amelyben naponta két magyar számot is megmutat a spanyoloknak, egyelőre saját gyűjteményéből. Örül, hogy dolgozhat a gyereknevelés mellett.
Vágólapra másolva!

Acél Réka bő másfél évvel ezelőtt azért költözött Madridba, mert férje ott kapott munkát. Azóta hároméves gyerekük nevelésével tölti ideje nagy részét, magyarországi munkái szünetelnek. A Kölyökidő, majd a Főtér és a TV Deko korábbi műsorvezetője a Magyarországról szóló műsor ötletével egy madridi civil rádióhoz fordult, ahol hétfőtől péntekig naponta hét percben népszerűsítheti hazánkat. Hétvégente ismétlik az adást. "Hiányzott a munka, és mivel otthon is hasonló dolgokkal foglalkoztam, arra gondoltam, miért ne vezethetnék műsort Madridban is" - árulta el Acél Réka.

Kérdésünkre elmondta, hogy az alapoknál kellett kezdenie, mivel azt tapasztalta, hogy a spanyolok nem sokat tudnak a magyarokról. Ő ezt arra vezeti vissza, hogy nem nagyon beszélnek nyelveket, ezért magukon és a latin-amerikai országokon kívül másokról csak homályos elképzeléseik vannak; ő például többször a földrajzi meghatározással kellett, hogy kezdje a hazánkról folytatott társalgásokat. "A focirajongók ismerik Puskást, és sok nyugdíjas járt már Budapesten szervezett utakon, de általában magukon túl nem nagyon látnak a madridiak" - mondta.

Mindezek miatt a november 2-án indult adássorozat az általános ismeretterjesztéssel kezdődött, de aktuális témákat is érint. Így Acél Réka szót ejtett például André Kertész valenciai kiállításáról és egy madridi fotótárlatról is, ahol Féner Tamás egy képe képviseli Magyarországot. A hét percbe mindössze kétszer másfél perc beszéd fér bele két darab popszámmal kiegészülve. Eddig volt Péterfy Bori, Yonderboi, Kalyi Jag - Acél Réka egyelőre saját gyűjteményéből szemezget. "Mivel még nem vagyok elég bennfentes a spanyol nyelvvel - itt kezdtem el tanulni -, legalább kétszer annyi idő a szöveg megírása és szerkesztése, mint magyarul. Megírom magyarul, lefordítom, és egy anyanyelvi beszélő lektorálja" - tárta fel munkamódszerét. Egyelőre teljesen önkéntes alapon népszerűsíti a magyar kultúrát: "Ez a dolog egyetlen szépséghibája, hogy fizetés nincs, de örülök, hogy dolgozhatok és a spanyolom is fejlődik" - mondja.

Forrás: Acél Réka
Forrás: Acél Réka

A Pastillas Húngaras (Magyar tabletták) című műsor egy egyórás kulturális adásban kapott helyet, és minden nap fél egy és egy között kezdődik. A műsort a Radio Circulóban lehet meghallgatni online is, amely egy civil rádió, stílusában valahol a Tilos és a Radio Café között. A Circulo de Bellas Artes nevű alternatív kultúrközpontból sugároz, ahol szomszédságában kiállítások, kávézók, táncterem stb. is helyet kaptak. A rádió egyébként nyitott a kultúrákra: brazilok, franciák is vezetnek saját műsort.