Vágólapra másolva!
64 éves korában, szívrohamban meghalt Wilson Pickett, a hatvanas-hetvenes évek legendás soulénekese.
Vágólapra másolva!

Menedzsmentjének tájékoztatása szerint Pickett már évek óta szívproblémákkal küszködött, és egy virginiai kórházban halt meg csütörtökön. Az énekes egészen egy évvel ezelőttig még koncertezett.

Pickett 1941-ben született Alabamában, majd 1955-ben Detroitba költözött, ahol gospelénekesként vált ismertté, mielőtt a híres The Falcons énekese lett, és ezzel áttért a világi zenék táborába. A déli soul úttörője volt, és az Atlantic kiadó egyik legkiemeltebb művésze a hatvanas és hetvenes években. Már több sikeres dalt tudhatott magáénak a hatvanas évek elején, amikor az Atlantic partnere és producere Jerry Wexler szerződtette 1965-ben.

Hangfelvételeit elsősorban Memphisben (Tennessee állam) és Schoalsban (Alabama) készítette, melyek között olyan klasszikus slágereket találunk, mint az In The Midnight Hour, a 634-5789, a Mustang Sally, a Land of 1000 Dances vagy a Funky Broadway. Karrierje a hetvenes években lejtőre került ugyan, de 1981-ben sikerrel tért vissza egyéb soulénekesek társaságában a Soul Clan elnevezésű turnén.

1991-ben bekerült a Rock and Roll Hall of Fame-be, de a kilencvenes években több gondja is akadt a hatóságokkal, kokainbirtoklás és ittas vezetés miatt. Utolsó lemeze 1999-ben jelent meg: az It's Harder Now-t Grammy-díjra is jelölték. Idén újabb visszatérést tervezett, ám a lemez, melyet közösen vett volna fel többek között Burke-kel és Ben E. Kinggel, már nem készülhetett el.

"Elveszítettünk egy óriást, egy legendát, egy embert, aki megalkotta a saját karizmáját, amely szerte a világon hatott" - mondta a Reutersnek egy másik soul-legenda, Solomon Burke. "Képtelen vagyok felfogni, hogy Wilson már útban van egy másik világ felé."