Akikre a popsztárok támaszkodnak

Vágólapra másolva!
Kevesen tudják, hogy ugyanazon dalszerző nevéhez fűződik Britney Spears legjobb dala és Kylie Minogue legnagyobb slágere is. Egyáltalán, kevesen ismerik a zeneipar legelismertebb dalszerzőit, akiknek a legtöbb világsztár köszönheti sikereit, Robbie Williamstől Madonnán át a Sugababesig. Összeállítás napjaink elismert popzenei háttérembereiről.
Vágólapra másolva!

Már többször emlegettük a zeneipar azon háttérembereit, akik korunk legnagyobb slágereiért felelősek. Hiába tud ugyanis ezerszer megújulni Madonna, hiába készülnek csábos fotók Britney Spearsről, vagy hiába mosolyog kisfiúsan Robbie Williams, mindez önmagában semmit sem jelentene, ha nem lennének jó dalaik. Pontosabban, ha mások nem írnának nekik jó dalokat.

Ezek közül a legsikeresebb dalszerzők igen változatos pályát futottak be, míg végre odakerültek a mai pozíciójukba. A szívük mélyén persze valamennyien arról ábrándoztak inkább, hogy ők maguk lesznek a figyelem középpontjában, sőt, némelyikük kisebb-nagyobb sikereket is elért előadóként, ám végül ezt az utat választották. És nem valószínű, hogy megbánták volna.

Ajtajuk előtt a popzene legnagyobb csillagai állnak sorban, szerzeményeik pedig a világ legtöbb rádiójából szólnak naphosszat, és mégsem kell félniük a paparazzóktól. Hogy később őket is megilleti-e az az elismerés, amit a rock klasszikus slágerszerzői kapnak manapság (így a Leiber-Stoller, a Pomus-Shuman, a Bacharach-David vagy a Holland-Dozier-Holland felállások, nem is beszélve Phil Spectorról), az még a jövő titka, mindenesetre napjaink könnyűzenéjének talán a nyolc legfelkapottabb, elismertebb dalszerzőjét mutatjuk most be, főleg, hogy legtöbbjük már legalább az említés szintjén előkerült.

Cathy Dennis

Cathy Dennis például azok közé tartozik, akik kezdetben maguk is kaptak a reflektorfényből épp eleget. A most 36 éves dalszerzőnő a kelet-angliai Norwich városából indult el a nyolcvanas évek végén, hogy híres énekesnő legyen. Már húszévesen, 1989-ben énekelt egy slágerben - D-Mob C'mon And Get My Love című klubslágerében. Egy évvel később aztán Cathynek is megjelent a saját lemeze, a Move To This.

Ez igencsak sikeres lett, és a vörös hajú, csinos diszkódívának, illetve a soulos beütésű énekhangjának nagy jövőt jósoltak a hozzáértők, ám későbbi lemezei egyre kevésbé váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Maga Cathy is eltávolodott a dance/soul vonaltól, és negyedik lemezén a klasszikus, a Kinks és Paul Weller fémjelezte brit pop felé fordult, ám hiába.

Ekkor ment el a kedve a további lemezektől, ám a szerződése még élt a kiadóval, így elkezdett másoknak írni. Így a Spice Girls, az S Club 7, Janet Jackson vagy Céline Dion mind énekeltek Cathy Dennis-szerzeményeket is, melyeknek köszönhetően hamar elismert slágerszerzővé vált, a legnagyobb sikerére pedig 2001-ben került sor: a Kylie Minogue-nak írt Can't Get You Out Of My Head az elmúlt évek egyik legnagyobb slágere lett, és nemcsak Kylie karrierjét mentette meg, de őt magát is a legkeresettebb dalszerzővé tette.

Utóbbi dalt egyébként Rob Davisszel együtt írta, ő még a hetvenes évek angol glamzenekarából, a Mudból lehet ismerős sokak számára. Cathy amúgy is főként másokkal együtt szeret dolgozni, a kész alapokhoz teszi hozzá az ének részeket, saját bevallása szerint is elsősorban az énekdallamok érdeklik a popzenében, ami szerinte a szintén zenész szülőknek köszönhető.

A Can't Get You Out Of My Head sikere után az amerikai zenés vetélkedő, a Pop Idol egyik házi dalszerzője lett, számos versenyző, így Kelly Clarkson lemezein is feltűntek szerzeményei. A másik legismertebb slágere a Britney Spears számára írt Toxic - ezen a svéd Bloodshy & Avant producercsapattal dolgozott együtt, de dolgozott együtt nemrég például Rachel Stevensszel is. A BBC-nek pedig azt is bevallotta, hogy az adja számára a legnagyobb boldogságot, ha hallja valamelyik dalát a rádióban, márpedig ez igen gyakran előfordul.

Guy Chambers

Az ember, aki Robbie Williams sikerei mögött áll - nem túlzás kijelenteni ezt, hiszen 19 Williams-sláger is a Chambersszel való együttműködés gyümölcse. Azt kevesen tudják, hogy utóbbi játszott is zenekarokban, még ha nem is hosszú ideig - mégis, olyan együttesekben billentyűzött, mint a Waterboys vagy a World Party.

Igaz, azzal még kevesebben vannak tisztában, hogy Chambers klasszikus képzettségű komponista, aki saját bevallása szerint már gyermekkorában is hallás után meg tudta tanulni Paul McCartney basszusait, de nem okozott neki gondot egy Debussy- vagy Beethoven- szerzemény sem. "Rájöttem, hogy megvan bennem az a képesség, ami ahhoz kell, hogy inkább technikai szemszögből tudjam vizsgálni az egyes dalokat" - beszélt még egy sajátos képességéről Chambers a BBC-nek.

Dalszerzői karrierje 1997-ben ívelt fel igazán, ekkor kezdődött együttműködése Robbie Williamsszel, és ez olyan slágereket eredményezett, mint a No Regrets, a Rock DJ vagy az Angel, amely egy újabb közvélemény-kutatási adat szerint a britek legtöbbször játszott dala temetéseken. A hírek szerint végül ez a hatékony páros a jogdíjakon veszett össze 2002-ben.

Azóta Chambers dolgozott együtt Kylie Minogue-gal, Diana Rosszal és Brian McFaddennel, idén pedig Annie Lennox és Jamie Cullum került fel az illusztris listára. Ennek ellenére még neki is sokszor megköti a kezét a zeneipar: "Sajnos gyakran a menedzserek, az A&R-szakemberek és a számítógépes programok kegyének vagyok kitéve" - vallotta be.

Arról viszont már nem tudott olyan őszintén beszámolni, amikor a BBC arról kérdezte, hogy mi a titka a dalszerzői sikereinek. "A menedzserem szerint erről hazudnom kéne valamit, de sajnos az a helyzet, hogy fogalmam sincs. Szerinte mindenesetre a dalaim 80%-át általában ki is adják."