Újabb könyv a Nirvana-jelenségről

Vágólapra másolva!
Krist Novoselic letette a basszusgitárt, leült a számítógép elé, és megírta az Of Grunge And Government, Let's Fix This Broken Democracy című könyvet. Ebben nem csak politizál, hanem leírja emlékeit Cobainről, a Nirvana-jelenségről.
Vágólapra másolva!

Egy része zenei életrajz, a másik része viszont politikai állásfoglalás - írja az amazon.com az új könyvről. A kiadványban az "elmúlt húsz év legnagyobb hatással bíró zenekarának" basszusgitárosa vall a zenéhez fűződő viszonyáról és politikai nézeteiről. Kurt Cobainhez fűződő kapcsolatával kezdődik az írás, majd megismerjük a politikai aktivistát, az elszánt, szenvedélyes, intelligens embert: a kritika erősen dicséri a könyvet. Az énekes halála óta több Nirvana-könyv jelent meg, de - Cobain naplóját, jegyzeteit leszámítva - nem bukkant fel olyan írás, mely Nirvana-alapítótól származott volna.

A zenekar egykori híveinek nem csak olvasnivalója lesz a közeljövőben: biztosnak látszik - bár a kiadó még nem erősítette meg -, hogy az Universal Music Enterprises novemberben kiad egy Nirvana-csomagot, három CD-vel. A kiadványnak lesz speciális verziója is, ebben egy DVD pihen majd - ezen pedig a Kurt Cobain vezette együttes játszik 1987-ben, egy házibulin.

Cobain figurája, egyénisége tovább él: könyvek, képregények, filmek jelennek meg róla. Legutóbb áprilisban adtak ki könyvet a Nirvana énekeséről. Ebben az írók azt állítják, hogy a zenészt valaki hidegvérrel megölte, így szó sem lehet holmi öngyilkosságról. A rajongók egy része még bízik abban, hogy az egész véres jelenet csak a sajtó és a közvélemény megtévesztése miatt volt, pusztán a rajongók ezreit szerették volna becsapni. Az igaz hívek még azt hiszik, hogy Cobain él - kicsit más külsővel, szakállasan, napszemüvegben sétálgat egy napsütötte szigeten, távol a zavaros világ zajától.